Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Infectioase » Cai de Patrundere a Virusurilor in Organism

Cai de Patrundere a Virusurilor in Organism

Cai de Patrundere a Virusurilor in OrganismPrincipalele cai de intrare a virusurilor in organism sunt:

Tractul respirator:

Infectiile virale cu poarta de intrare respiratorie sunt foarte frecvente si, in general, contagiozitatea acestora este extrem de ridicata datorita capacitatii de diseminare a particulelor virale infectante de la o gazda la alta pe cale aeriana. Aceste aspecte sunt favorizate de aglomerarile umane si de anotimpurile reci.

De mentionat ca, in unele cazuri, poarta de intrare nu coincide cu organul sau tesutul “tinta”. Astfel, in cazul virusului varicelic, desi calea de intrare este tractul respirator, tinta principala este reprezentata de tegument.

Tractul gastro-intestinal:

Virusurile cu aceasta poarta de intrare sunt desemnate si ca virusuri cu transmitere fecal-orala, infectiile respective fiind, de regula, asociate cu conditii de igiena defectuoasa.

Tractul genito-urinar:

Este calea de intrare a agentilor cu transmitere sexuala. Si in aceste cazuri poarta de intrare nu poate fi intotdeauna identificata cu localizarea si manifestarile infectiilor respective (ex. virusul hepatitei B, HIV).

Calea cutaneo-mucoasa

In general, tegumentul constituie o bariera eficienta in calea infectiilor bacteriene si a unor infectii virale. Totusi, unele virusuri sunt capabile sa traverseze acest obstacol producand fie infectii mai mult sau mai putin localizate la acest nivel (v. papilloma, v. herpes simplex) fie infectii generalizate.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 9 noiembrie, 2012, 15:00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *