Prima Pagina » Corpul Uman » Fiziologie Umana » Caile Biliare

Caile Biliare

Caile BiliareCaile biliare segmentare corespund segmentelor in care a fost impartit ficatul tinand seama de topografia distributiei intrahepatice a venei porte. Urmand o distributie asemanatoare cu aceea a ramurilor portale, conductele biliare intrahepatice se pot grupa in doua mari sisteme biliare independente: cel drept si  cel stang.

Sistemul biliar drept

Sistemul biliar drept, care cuprinde cea mai mare parte a lobulului drept anatomic, include trei canale biliare care contribuie la formarea canalului hepatic drept: un ram anterosuperior, un ram posteroinferior si un ram intermediar.

Sistemul biliar stang

Sistemul biliar stang, care cuprinde lobul stang, lobul patrat si o parte din lobul drept, situate langa ligamentul falciform include doua canale biliare care contribuie la formarea canalului hepatic stang: un ram anterior si un ram posterior.

Structura cailor biliare intrahepatice se completeaza dreptat, pe masura ce calibrul lor devine mai mare. Asa cum sa mentionat canaliculul biliar este lipsit de peretii proprii, rolul acestora fiiund indeplinit direct de catre membrana hepatocitelor intre care se afla situat canalul perilobular, are peretele format numai dintr-un epiteliu cubic sau prismatic sustinut de o lama bazala.

Canalele interlobulare si canalele biliare segmentare au peretele format din doua tunici, una interna (mucoasa) si alta externa (fibroconjunctiva). Mucoasa are corionul acoperit cu celule epiteriale inalte, cilindrice, dotate cu un condriom bipolar si cu vacuole lipidice. Acest epiteliu trimite invaginatii in corion ce pot ajunge pana in tunica externa.

Canalul cistic are un calibru de 2-3 mm si face un unghi ascutit cu canalul coledoc, in partea sa distala, canalul cistic este prevazut cu valvule dispuse elicoidal care permit intrarea bilei in vezicula, dar ingreuneaza iesirea ei. Intre colul veziculei si canalul cistic se afla o formatiune musculara cu rol de sfincter numita sfincterul Liitkens.

Canalul Coledoc

Canalul coledoc incepe de la locul de unirea canalului cistic cu joctiunea hepato-tocoledociana si se varsa in duoden. Inainte de patrunderea sa in duoden coledocul intra in portiunea inferioara, in relatii intime cu pancreasul, in portiunea inferioara, coledocul prezinta o ingrosare a stratului muscular circular, realizand un sfincter propriu coledocian. Inainte de a se varsa in duoden, canalul coledoc sufera o dilatare usoara numita ampula Vater. Oficiul comun de varsare in duoden al coledocului si al canalului pancreatic este inconjurat de o formatiune musculara cu fibre circulare si longitudinale numita sfincterul Oddi.

Vezica biliara

Vezica biliara (colecistul) este un diverticul biliar care constituie un organ de depozit si concentrare a bilei. Secretia biliara a ficatului este continua insa evacuarea ei in intestin este ritmata de perioade digestive, in perioada interdigestiva bila este depozitata  in vezicula biliara unde se concentreaza de aproape doua zeci de ori prin absobtia apei si a sarurilor anorganice, volumul de bila secretat pe o perioada de timp adaptandu-se capacitatii reduse a veziculei biliare.

Vezicula biliara este situata in fosa veziculei biliare de pe fata viscerala a ficatului in segmentul anterior al santului sagital drept. Este un organ cavitar avoid, in forma de para sau piriforma cu o lungime medie de 8-10 cm si o grosime de 3-4 cm si care prezinta trei portiuni:

     1. Fundul veziculei biliare – este portiunea mai dilatata si este orientat spre marginea inferioara a ficatului care prezinta la acest nivel o incizura. Se proiecteaza pe peretele anterior al abdomenului la locul unde intalneste cartilajul coastei a XI a, cand volumul ei creste in cazuri patologice;

     2. Corpul veziculei biliare – continua fundul veziculei biliare in directie ascendenta si spre hil. Fata care priveste spre ficat adera de aceasta printr-un mezou numit mezocit. Fata opusa sau libera a veziculei biliare vine in raport cu colonul transversal si cu partea superioara si descendenta a duodenului.

     3. Colul veziculei biliare – este o dilatatie conica ce se continua cu canalul cistic. In unghiul dintre corp si col cu deschidere spre stanga, se gaseste deseori un ganglion Mascagni limfatic.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 11 decembrie, 2012, 16:14

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *