Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Caile de Administrare a Medicamentelor

Caile de Administrare a Medicamentelor

Diferitelor medicamente le sunt proprii, uratoarele cai de administrare:

Calea digestiva

Calea digestiva, pe care se administreaza pilulele, comprimatele, solutiile, casetele, drajeurile, supozitoarele si clismele. Ultimele doua sunt introduse prin rect; tot pe cale digestiva, se practica diferite tehnici diagnostice sau terapeutice  (spalatura gastrica, tubajul gastric, duodenal sau intestinal etc.).

Calea orala este cea mai comoda, atat pentru bolnav, cat si pentru personalul de ingrijire. Pe cale sublinguala se administreaza unii hormoni, nitroglicerina sub forma de comprimate sau de solutie.

Medicamentele care trebuie sa reziste sucului gastric si de la care se urmareste obtinerea unui efect rapid, trebuie ingerate pe stomacul gol, deci inaintea meselor (de exemplu Penicilina V). Medicamentele cu actiune iritanta asupra mucoasei gastrice, se administreaza in timpul mesei, pentru a fi amestecate cu alimente (ex: unele antibiotice si chimioterapice: tetracicline, nitrofurani etc.).

Calea respiratorie

Calea respiratorie,  pe care se administreaza diferite substante narcotice (eter, cloroform, clorura de etil), unele substante antiastmatice (prin inhalare sau pulverizare), unele substante (antibiotice, antialergice, bronhodilatatoare, fibrinolitice) sub forma de aerosoli (amestec de gaz cu medicamente fin dispersate), oxigenul. Oxigenul se administreaza in edemul pulmonar acut, pneumotoraxul spontan, bronhopneumonie, diferite forme de insuficienta respiratorie, insuficienta circulatorie si in insuficienta cardiaca. Modalitatile de administrare sunt: aspirarea directa din balon, administrarea intranazala printr-o sonda Nelaton, masca sau cortul de oxigen.

Calea percutana

Calea percutana: frictionare, comprese, ionoforeza (cu ajutorul curentului galvanic), badijonari, emplastre, bai medicinale.

Calea parenterala

Calea parenterala: antipiretice, injectii, perfuzii, transfuzii, punctii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 3 ianuarie, 2013, 14:23

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *