Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Respirator » Caile respiratorii inferioare

Caile respiratorii inferioare

Caile aeriene inferioare sunt reprezentate de trahee si de bronhii. Toate aceste cai sunt aerovectoare, cu rol de a conduce aerul atmosferic in plamani, precum si de a-l incalzi si curata de anumite particule straine, asigurand si functii speciale (fonatia si olfactia).

Plamanii sunt constituiti din arborele bronsic si din parenchimul pulmonar. Acestia sunt organizati in lobi, segmente, lobuli si acini pulmonari

Aerul inspirat, trecand prin naso-faringe, laringe si trahee, se incalzeste si se amesteca cu vaporii de apa, prin trahee, bronhii, bronhiole si ajunge prin canalele alveolare in alveolele pulmonare. Exista un numar de 23 de ramificatii ale arborelui traheobronsic.

Traheea:

Traheea are lungimea de 10-12 cm (C7-T4), este un tub elastic, intre laringe si bronhii. Peretii antero-laterali au forma unui C si sunt alcatuite din cartilaj hialin (inele cartilaginoase). Peretele posterior inchide cartilajul prin muschi si tesut conjunctiv, ca un inel. Mucoasa prezinta celule cilindrice care prezinta cili vibratili.

Bronhiile:

Din bifurcatia traheii rezulta cele doua bronhii principale care patrund prin hil in plamani, unde se impart in bronhii lobare (trei pentru plamanul drept si doua pentru plamanul stang). Acestea la randul lor se divid in bronhii segmentare proprii structurii pulmonare. Acestea au aeratie, vascularizatie si patologie proprie. Bronhiile segmentare se divid in bronhiole lobulare care deservesc lobulii pulmonari. Ele dau bronhiole respiratorii ce se continua cu canalele alveolare ai caror pereti reprezinta dilatatii sub forma de saci in care se deschid alveolele pulmonare.

Bronhia principala, in functie de lobi, se imparte in doua in stanga, iar in dreapta in 3 bronhii lobare (diametru 8-12 mm). Acestea din urma se divid in cate 10 si 10 bronhii segmentare. De partea dreapta lobul superior poate contine 1-3, lobuli, cel din mijloc 4-5, cel inferior 6-10. De partea stanga avem lobulul superior cu 1-5 lobuli, iar cel inferior cu 6-10 lobuli. Sub mucoasa se gaseste musculatura neteda circulara, invelita de epiteliu cu cili vibratili ce contine glande seroase.

Bronhiile lobare si segmentare au in structura lor schelet cartilaginos, bronhiile lobulare si respiratorii isi pierd scheletul cartilaginos, peretii lor fiind fibroelastici si cu musculatura neteda circulara, aceasta scazand treptat in profunzime, la nivelul ductului alveolar fiind absenta.

Acinul pulmonar este unitatea morfo-functionala a plamanului si este alcatuit dintr-o bronhiola respiratorie impreuna cu canalele alveolare care deriva din ea si cu alveolele pulmonare.

Alveolele primesc aer prin caile respiratorii superioare si ramificatiile acestora, dar mai pot primi si de la alveolele din cadrul unui acin pulmonar vecin sau de la acelasi acin.

Peretele alveolar este format dintr-un singur strat celular asezat pe o membrana bazala, format din celule epiteliale, numite pneumocite 1 si 2. La acest nivel se secreta o substanta lipidica denumita surfactant alveolar cu rol important in dinamica respiratorie care va deprima tensiunea de la suprafata alveolelor si deci colapsul lor va fi prevenit. In inspir nu permite distensia exagerata a alveolelor ce ar putea fi periculoasa intr-un inspir fortat, iar in expir nu permite colabarea alveolelor.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 22 februarie, 2013, 14:54

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *