Prima Pagina » Corpul Uman » Caile Urinare

Caile Urinare

Caile urinare sunt reprezentate de:

  • calicele renale mici;
  • calicele renale mari;
  • bazinet;
  • ureter;
  • vezica urinara;
  • uretra.

Calicele renale mici sunt situate la varful piramidelor Malpighi si conflueaza In trei calice renale mari: superior, mijlociu si inferior. La randul lor, calicele re­nale mari se unesc si formeaza bazinetul.

Bazinetul sau pelvisul renal este un conduct mai dilatat, cu baza la rinichi si cu varful spre ureter. Ureterul este un tub lung de 25-30 cm, care uneste varful bazinetului cu vezica urinara.

Vezica urinara este un organ musculo-cavitar, fiind portiunea cea mai dilatata a cailor urinare. Ea acumuleaza urina, care se elimina in mod continuu prin uretere, si o evacueaza in mod discontinuu ritmic, de  4-6 ori in 24 de ore, prin actul mictiunii. Vezica urinara este asezata in pelvis si are o forma globuloasa.

Uretra este un conduct care, la barbat, e mai lunga decat la femeie. Ea este segmentul evacuator al aparatului urinar, prin care urina este eliminate din vezica in timpul mictiunii.

La barbat, este un organ comun atat aparatului uri­nar, cat si celui genital, servind pentru mictiune si pentru ejaculare. La femeie, uretra este un organ care serveste numai pentru eliminarea urinei din vezica; este prevazuta cu un sfincter intern, neted, la jonctiunea/legatura cu vezica urinara, si cu un sfincter extern, striat.

Rinichii sunt principalele organe ale excretiei. Acestia elimina prin urina substantele toxice nefolositoare si o parte din sarurile din sange, impreuna cu o cantitate de apa.

Vascularizatia rinichiului este foarte bogata. Artera renala (provine din aorta abdominala) se imparte in ramuri care patrund intre piramidele renale, formeaza apoi mici ,,arcuri” la baza piramidelor, la limita dintre corticala si medulara; din divizarea acestora in corticala provin arteriolele aferente care se capilarizeaza formand fiecare cate un ,,ghem” de capilare, numit glomerul.

Arteriola care iese din glomerul (eferenta) se capilarizeaza in jurul tubilor uriniferi, apoi sangele trece in venule si vene care merg paralel cu arterele si formeaza in final vena renala, care iese din rinichi si se varsa in vena cava inferioara.

In fiecare rinichi se gasesc cam 1 milion de nefroni, “unitati de curatire” a sangelui, la nivelul carora se formeaza urina.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *