Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Calinul (Viburnum opulus – Fam. Caprifoliaceae)

Calinul (Viburnum opulus – Fam. Caprifoliaceae)

Calinul Viburnum opulusCalinul este originar din multe regiuni ale emisferei nordice, dar creste si in gradinile din Australia si din Noua Zeelanda, unde exista mai multe varietati. Acest arbust are frunze cazatoare mari, asemenea celor de artar, fiecare cu cate 3-5 lobi. La sfarsitul primaverii si la inceputul verii, calinul poarta manunchiuri de flori albe, iar toamna, acestea dau nastere unor grupuri de fructe rosii.

Parti utile – scoarta

Scoarta se recolteaza prin jupuire in fasii. Momentul cel mai propice este primavara sau la incepu­tul verii, cand apar florile. Este esential sa nu recoltati prea multa scoarta, altfel copacul poate muri. Fructele sunt bogate in vitamina C, dar nu trebuie ingerate, pentru ca sunt otravitoare.

Compusi activi

Printre compusii activi ai calinului se numara taninii (3%), rasina, salicozidele, hidrochinonele (precum arbutina) si cumarinele (inclusiv scopoletina).

Utilizari medicinale

Calinul este mai ales folosit in tratamentul afectiunilor asociate cu spasmele sau crampele musculaturii nete­de sau scheletale. Aceasta utilizare este cunoscuta de multi ani – exista chiar dovezi ca indienii nord-americani foloseau scoarta in acest scop. Planta poate fi administrata si pentru calmarea tensiunii muscu­lare de orice tip, indiferent ca este vorba de muscula­tura voluntara (cea a membrelor) sau involun­tara (cea a intestinelor, a cailor aeriene sau a aparatului reproducator feminin). Calinul este prescris adesea pentru usurarea crampelor gastri­ce, durerilor de spate si a altor simptome musculare asociate cu ciclul menstrual. Poate fi deosebit de efici­ent in stres sau anxietate si are actiuni suplimentare precum cea de relaxare moderata a sistemului nervos.

Calinul poate fi util in tratarea afectiunilor spasti­ce ale tractului gastrointes-tinal, precum sindromul colonului iritabil.

In cazul artritei, planta poate calma contractia musculara din regiunea articulatiei afectate, imbu­natatind mobilitatea, fluxul sangvin si epurarea toxine­lor din tesutul bolnav. Calinul este eficient si in cazul durerilor de spate, ajutand la calmarea spas­melor acute si a tensiunii musculare consecutive. in plus, planta este prescrisa uneori pentru afectiuni cardiovasculare, inclusiv pentru circulatie periferica deficitara si hipertensiune. Actiunea sa sedativa usoara este eficace in hipertensiune.

Cultivare

Se cultiva din seminte sadite toamna sau din butasi. Prefera solurile fertile, bine drenate si locurile insorite din gradini.

Preparare si dozaj

In tratamentul durerilor menstruale, al crampelor musculaturii scheletice, spasmelor intestinale si al colicilor urinare sau biliare: extract lichid: Echivalentul a 0,5-1 g de scoarta uscata, de 3 ori pe zi.

Precautii

Fructele sunt otravitoare si nu trebuie ingerate. A nu se administra in sarcina sau alaptare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 12 decembrie, 2012, 13:16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *