Prima Pagina » Sanatate A-Z » Oncologie » Cancerele Extensive Tiroidiene

Cancerele Extensive Tiroidiene

Cel mai adesea, cancerele extensive sunt neoplasme anaplazice, fara ca aceasta sa constituie regula, intrucat pot fi intalnite toate tipurile histologice: 31,5% pentru cancerele nediferentiate, 16% limfoame, 19,3% pentru cancerele diferentiate (papilare, foliculare, mixte).

Clinic, majoritatea bolnavilor se prezinta pentru existenta unei mase cervicale de aparitie recenta si cu crestere rapida insotita de semne de compresiune cum ar fi: paralizie recurentiala, dispnee, tuse iritativa. Formatiunea cervicala se poate insoti si de fenomene inflamatorii pretand la diagnostic diferential cu tiroidita subacuta.

Preoperator, in cazul acestor leziuni extinse, explorarile de laborator trebuie sa cuprinda si un bilant endoscopic aero-digestiv, CT, angiografia digitalizata si combinarea lor prin tehnici 3D, pentru a putea preciza mai bine eventuala extensie laringo-traheala, mediastinala sau la marile vase.

Tratamentul chirurgical al acestor tumori extensive ale tiroidei este dificil pentru ca o exereza macroscopic satisfacatoare nu se poate realiza
decat in 50% din cazuri.

Interventia chirurgicala permite stabilirea exacta a extensiei tumorale si  precizarea tipului histologic. Daca se decide exereza, aceasta trebuie sa treaca in tesut sanatos. Ablatia acestui tip de tumori, cand este posibila, conduce de regula la exereze chirurgicale mai mult sau mai putin mutilante, problema esentiala fiind cea a reparatiei parietale care, tinand cont de prognosticul acestor tumori, trebuie sa fie cat mai simpla si rapida.

Prognosticul acestor tumori tiroidiene este in functie de tipul histologic si de extensia locala. Cancerele nediferentiate au un prognostic infaust in toate seriile indiferent de tratamentul utilizat, supravietuirea nedepasind 1 an postoperator.

Prognosticul altor carcinoame extensive este de asemenea mediocru, confirmandu-se astfel valoarea prognostica peiorativa pe care o are (indiferent de tipul histologic) o tumora maligna tiroidiana extensiva.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 9 aprilie, 2013, 12:26

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *