Prima Pagina » Sanatate A-Z » Pneumologie » Cancerul bronhopulmonar central

Cancerul bronhopulmonar central

In cancerul bronhopulmonar central radiologic initial tumora obstrueaza partial lumenul bronhiei interesate, aceasta functionand ca o supapa cu ventil inspirator. In teritoriul aerat de bronhia respectiva se constata pentru o perioada scurta de timp, cel putin teoretic o crestere discreta a transparentei pulmonare, aceasta perioada este foarte scurta, rareori surprinsa radiologic pentru ca obstructia completa este foarte rapida si se instaleaza atelectazia in teritoriul respectiv.

In cancerul bronhopulmonar central caracteristic este faptul ca in functie de gradul bronhiei obstruate, atelectazia are topografia unuia sau mai multor segmente, a intregului plaman. Se considera ca opacitatile cele mai suspecte sunt cele cvasisegmentare, calare pe 2 segmente, mai ales a doi lobi invecinati. Opacitatea atelectatica este omogena, cu localizare segmentara, lobara sau la nivelul intregului plaman. Intensitatea in fazele initiale este mai redusa si creste proportional cu resorbtia aerului in torentul circulator.

Prin aplicarea unui regim de raze mai dure se poate observa prezenta opacitatii tumorale in interiorul atelectaziei.

Hipertrofia ganglionara mediastino-hilara se poate asocia modificarilor parenchimatoase sau poate fi singura manifestare a unui cancer bronhopulmonar central.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 19 noiembrie, 2011, 0:52

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *