Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Cancerul de Colon, o Boala Transmisa Ereditar

Cancerul de Colon, o Boala Transmisa Ereditar

Descoperita in stadiu incipient, boala este vindecabila. Uneori, diagnosticarea tarzie este greseala pacientului: bolnavul da vina pe hemoroizi, amana sa se prezinte la doctor si cancerul de colon este descoperit prea tirziu. Uneori gresesc medicii pentru ca nu investigheaza corect bolnavul cu rectoragie, cu pierdere de sange in scaun. Medicul nu ii indica imediat sa zicem o colonoscopie care e o metoda dificila si pentru bolnav si pentru cel care o efectueaza.

Daca este descoperit in stadiu incipient, un cancer rectal sau de colon (intestin gros) este o boala curabila, vindecabila. Practic, in urma unor investigatii se poate descoperi la timp un polip ce poate trece in timp spre cancer.

Boala ereditara

Convingerea  a mai multor specialisti este aceea ca, in cazul cancerului de intestin gros, avem de-a face cu o boala ereditara. Nu e o transmitere directa. Adica nu e obligatoriu ca fiecare copil sa faca cancer. Este insa o boala ereditara care se poate transmite la unul dintre copii.

Acesta puncteaza ce este cel mai bine de facut in cazul in care apare un astfel de caz: in familia cu un astfel de bolnav, copiii parintelui afectat trebuie obligatoriu investigati. Chiar daca nu au nici un simptom.

„Pentru ca un polip sa devina cancer voluminos, este necesara o perioada lunga de timp: ani de zile. Spre deosebire de stomac sau esofag unde cancerul evolueaza in citeva luni, in cazul intestinului gros, evolutia este lenta. Insa acesta se poate depista in faza cind poate fi complet vindecat. Si Iasul are absolut totul la dispozitie pentru a depista din timp cancerul rectal sau de colon: aparatura ultraperformanta de la Institulul de Gastroenterologie este similara cu cea care se afla in spitalele din New York, de exemplu”.

Investigatii gratuite pentru depistarea din timp a cancerului de colon

„Este aproape o obligatie pentru copiii a caror parinti sau bunici au avut cancer de colon sa-si faca o investigatie ce arata daca exista sau nu riscuri in cazul lor. De asemenea, cei care prezinta simptomele enumerate mai sus trebuie sa faca investigatii pentru a lamuri exact care este problema. Nimanui nu-i place sa vina la spital, stiu lucrul acesta. Dar cei expusi riscului de a face cancer de colon ar trebui sa se inteleaga ca o simpla investigatie le-ar putea salva viata” puncteaza prof.dr. Carol Stanciu.

Investigatia despre care aminteste prof. Stanciu este foarte simpla: este vorba de un test de depistat hemoragii in scaun, hemoragii care se vad numai la microscop. Se cheama hemocult. „Acest test nu costa nici un leu, este gratuit. Daca in urma testului exista suspiciuni ca ar putea fi probleme, se face o colonoscopie. Si aceasta este tot gratis, deoarece Institutul de Gastroenterologie are un program de screening in acest sens”, a mai spus prof.dr. Stanciu.

Simptome care ar trebui sa ne trimita urgent la medic

  • pierderea de singe in scaun – rectoragie; daca tumora este situata la nivelul rectului, deci un pic mai sus pe partea stinga, atunci apare rectoragia (singe proaspat in scaun);
  • melena (scaun negru ca pacura) – asta daca tumora este situata in colonul proximal;
  • o tulburare de tranzit – o persoana care pina de curind avea un tranzit normal, avea scaun normal in fiecare zi, trece deodata ori in constipatie, ori in diaree. Si constipatia ori diareea persista. Depinde care dintre acestea este simptomul dominant;
  • pierderea in greutate – bolnavul isi poate mentine pofta de mincare, dar pierde in greutate fara motiv.

Consumul zilnic de fibre protejeaza colonul

Cancerul de colon este cea mai comuna forma de cancer din Europa si America de Nord si una dintre principalele cauze de mortalitate de natura oncologica. Se crede ca pe perioade lungi, consumul zilnic de carne, in special carne rosie (porc, vita sau miel) este asociat cu o crestere de trei ori a riscului de cancer de colon si aceasta datorita faptului ca preparatele din carne rosie nu contin fibre, adica protectorii colonului.

Mai mult, Institutul American de Cercetare a Cancerului promoveaza activitatea fizica regulata ca fiind eficienta pentru reducerea riscului de cancer de colon, precum si a cancerului mamar si pulmonar. Astfel, unul din studii estimeaza ca practicarea exercitiilor fizice moderate pe tot parcursul vietii poate scadea riscul de cancer de colon cu 40%.

In ceea ce priveste dieta, se recomanda una saraca in grasimi, bazata pe alimente vegetale. O astfel de dieta este considerata o componenta cheie in strategia de reducere a riscului de cancer. Specialistii estimeaza ca daca am respecta recomandarea de a minca mai multe fructe si legume/verdeturi – adica un minimum de cinci portii pe zi –  incidenta cancerului ar scadea cu 20%. Pana la 50% din cancerele colorectale ar putea fi prevenite prin adoptarea unei diete sarace in grasimi si bogata in verdeturi.

De asemenea, studii recente, publicate in Journal of the American Medical Association, arata ca o doza de 1.000 de unitati de vitamina D3 scade semnificativ riscul aparitiei diferitelor forme de cancer, printre care si cel ovarian, de san si de colon, cu pana la 50 la suta. Autorii studiului ofera si citeva indicii asupra metodelor de imbunatatire a cantitatii de vitamina D.

„Multe persoane nu ating doza necesara de vitamina D. Un pahar cu lapte contine doar 100 de unitati. Alte alimente, cum ar fi sucul de portocale, iaurturile si brinza, incep sa fie imbogatite, dar trebuie sa depui un efort considerabil pentru a atinge 1.000 de unitati pe zi. Expunerea la soare are propriile limitari. Recomandam pina la 15 minute de expunere zilnica la soare pe 40% din suprafata corpului, in afara de fata, care ar trebui protejata”, a declarat coautorul studiului, Cedric F. Garland.

Prof.dr. Carol Stanciu, seful Institului de Gastroenterologie Iasi

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 5 februarie, 2012, 17:02

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *