Prima Pagina » Sanatate A-Z » Oncologie » Cancerul de san provocat de o gena

Cancerul de san provocat de o gena

A fost descoperita gena care raspandeste cancerul de san. Specialistii americani au identificat o gena care joaca un rol crucial in raspandirea cancerului in organism. Celulele tumorale devin, din cauza acesteia, mai rezistente la chimioterapie, potrivit unui studiu publicat in jurnalul Cancer Cell, informeaza Reuters, citat de Mediafax.

Oamenii de stiinta americani au descoperit ca pacientele suferind de o forma agresiva a cancerului mamar sunt purtatoare ale unei mutatii genetice, numita MTDH.

Anumite medicamente pot sa blocheze actiunea acestei gene mutante si sa impiedice tumorile locale sa ajunga la metastaza sau sa se raspandeasca in organism, sporind astfel sansele de supravietuire ale femeilor.

“Nu doar ca am identificat gena metastazei, dar aceasta este, totodata, si una dintre putinele gene al caror mod de actiune a fost elucidat”, a declarat Michael Reiss, de la Institutul de Oncologie din New Jersey, New Brunswick.

Oprirea raspandirii cancerului in organism este importanta, deoarece peste 98% dintre pacientele suferind de cancer mamar care nu s-a raspandit reusesc sa supravietuiasca peste cinci ani de la declansarea bolii. In schimb, aproximativ 73% dintre pacientele al caror cancer s-a raspandit la alte organe mor intr-un timp relativ scurt.

Cercetatorii au descoperit ca un mic segment al celei de-a opta perechi de cromozomi umani se repeta de mai multe ori in cazul persoanelor care prezinta tumori mamare agresive.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 26 ianuarie, 2012, 1:40

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *