Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Cancerul Esofagului, Simptome, Complicatii, Tratamente

Cancerul Esofagului, Simptome, Complicatii, Tratamente

Etiologie

Boala apare dupa varsta de 50 de ani, barbatii fiind afectati mult mai frecvent decat femeile.

Anatomie patologica

Cancerul esofagian, care de obicei este un epiteliom, mai rar un adenocarcinom, apare ca o tumoare polipoida, conopidiforma, schiroasa sau ulceroasa.

Simptomatologie

Simptomul cel mai important este disfagia, el fiind singurul care apare precoce si care ne da posibilitatea sa banuim aparitia cancerului esofagian. Disfagia este descrisa diferit de bolnav; “nu trece mancarea“, “nod in gat”, “se opreste ceva in piept“; ea poate sa apara brusc sau progresiv, sa fie usoara sau pronuntata.

Ulterior se instaleaza durerea retrosternala sau in spate, regurgitarea, eructatiile, varsaturile, intr-un stadiu mai avansat mai apar voce ragusita sau bitonala, tuse, hematemeza, melena.

Examenul obiectiv

Sunt putine date care sa ne indrepte spre diagnostic – scadere ponderala, stare generala alterata, paloare, ganglioni limfatici tumefiati (supraclaviculari, cervicali, subaxilari). Cand tumoarea este localizata superior, tractiunea limbii este dureroasa.

Reactiile pentru decelarea hemoragiilor oculte sunt deseori pozitive.

Examenul radiologic arata o stramtorare rigida, cu contur neregulat, peste care nu trece undele peristaltice. Deasupra stricturii, esofagul apare dilatat. In stenozele complete, substanta opaca nu mai trece dincolo de tumoare, iar conturul inferior apare neregulat.

Esofagoscopia, insotita de biopsie, este examenul cel mai pretios pentru diagnosticarea cancerului de esofag intr-un stadiu initial.

Diagnostic

Diagnosticul pozitiv se face cu ajutorul anamnezei si pe baza examenului radiologic si al esofagoscopiei. Diagnosticul diferential se face cu celelalte afectiuni esofagiene care provoaca disfagie, dureri si regurgitatii, spasm esofagian, stenoze caustice sau inflamatorii, diverticuli esofagieni, megaesofag. De asemenea, vom face diagnosticul cu compresiunile extrinsece: tumori mediastinale, anevrism aortic.

Complicatii

Propagarea tumorii la organele vecine, metastazele la distanta, abcedarea tumorii, perforatii in organele vecine, hemoragii, fistule esofagobronsice.

Evolutie

Debutul trece neobservat, astfel ca de obicei bolnavul se prezinta tarziu la medic (dupa 6 luni – 1 an). Durata bolii este in medie de 1 an si indeobste nu depaseste 2 ani.

Tratament

Tratamentul chirurgical este singrul care poate prelungi viata, daca interventia s-a facut intr-un stadiu precoce. Se procedeaza la rezecarea tumorii, cu esofagoplastie. In caz de stenoza completa se face o gastrostomie de necesitate. Se mai incearca roentgenterapia, radiumterapia si se administreaza calmantele necesare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 25 ianuarie, 2013, 14:09

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *