Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Cancerul si Fisura Anala

Cancerul si Fisura Anala

Patologia anusului, dincolo de faptul ca este cotata ca fiind una rusinoasa prin locul in care se dezvolta, nu este deloc rara. Cea mai mare parte dintre oameni a experimentat macar o data in viata durerile in urma unei alimentatii constipante. Din nefericire, aceste dureri nu dispar odata cu eliminarea scaunului, ci persista, adesea chiar perioade lungi de timp. De cele mai multe ori, este vorba de fisuri anale.

Fisurile anale sint mici crapaturi ale mucoasei anusului, in portiunea lui cea mai externa, adica exact la trecerea de la mucoasa la pielea feselor. Aceasta fisura poate fi sursa unor dureri anale, deseori sub forma de arsura, care incep din momentul eliminarii scaunului si continua citeva ore sau mai mult. Ele se pot prelungi, la cazurile grave, pe mai multe zile, situatie in care pacientii ajung sa nu mai manince, ca sa nu aiba scaun. Aceasta anorexie mentala determina scaderi in greutate, uneori semnificative, care, din pacate, nu numai ca nu contribuie la rezolvarea problemei ci, dimpotriva, prin diminuarea starii de nutritie a organismului, conduce la scaderea capacitatii de cicatrizare si determina prelungirea evolutiei bolii.

O alta forma de manifestare este prezenta mincarimilor perianale imediat dupa defecatie si care pot persista mai multe ore, fiind adesea extrem de suparatoare. Singerarile anale, mai frecvente dupa scaunele tari, pot pune pe ginduri si pacientii cei mai neglijenti cu propria persoana, precum si pe cei mai rusinosi dintre ei. De regula, acesta este simptomul care pune capat oricaror tendinte de a amina prezentarea la medic. Pe buna dreptate si asta din doua motive. Primul este faptul ca aceste hemoragii pot fi foarte importante, provocind anemii cronice, iar al doilea, pentru ca ele pot fi semnalul de alarma pentru patologii cu mult mai grave. Ca in toate cazurile, prezentarea la medic este singura solutie inteleapta la indemina bolnavului. Şi ca o axioma, orice singerare, de la orice nivel, trebuie sa fie neaparat vazuta si de un chirurg.

Intorcindu-ne la fisura anala, nu trebuie absolutizata originea ei in eliminarea unui scaun tare si gros, intrucit si o diaree prelungita poate conduce la aceleasi efecte. Abraziunile repetate ale mucoasei prin eliminarea unor scaune lichide determina microfisuri ale mucoasei, care se completeaza prin repetare si prin utilizarea frecventa a hirtiei igienice. Rezultatul este aceeasi fisura, cu tendinta mai mare la singerare prin importanta inflamatiei locale.

Cit de grava poate fi o fisura anala?

Fisura anala in sine nu este o boala grava, dar acest lucru nu poate fi stabilit decit in urma unui examen medical competent. Cea mai mare parte a fisurilor anale sint localizate pe linia care trece dinainte inapoi prin mijlocul corpului la acest nivel. Noua din zece fisuri simple sint localizate pe aceasta linie, in partea posterioara si una din zece la partea ei anterioara. Ca o regula generala, orice fisuri localizate in afara acestei linii trebuie biopsiate, fiind considerate cu risc.

Fisura anala este, in marea majoritate a cazurilor, o afectiune benigna, dar poate fi si manifestarea unei alte boli inflamatorii sau nu a organismului. Dintre acestea, cele mai des intilnite sint boala Crohn si leucemiile.

Boala este perfect vindecabila

In 90 la suta din cazuri, fisura anala se vindeca spontan. Capacitatea de cicatrizare a regiunii anale permite vindecarea, chiar si fara tratament, in 90 la suta din cazuri, cu conditia sa fie rezolvata cauza care a determinat aparitia ei, respectiv constipatia si scaunul tare. La aceasta imagine optimista ar mai fi de adaugat doua aspecte. Primul ca, daca nu se rezolva repede cauza, sint sanse serioase ca boala sa se cronicizeze, iar al doilea, ca vindecarea poate sa dureze mai multe saptamini. Asta inseamna ca doua sau trei zile in care constipatia este rezolvata nu sint suficiente pentru vindecare.

Ce semnifica singerarea?

Pierderea de singe se produce, de cele mai multe ori, la sfirsitul scaunului si este observata prin inrosirea apei din vasul WC. Cei mai multi descopera pierderea de singe privind la hirtia igienica dupa folosirea ei. Aceasta singerare trebuie vazuta in contextul general. Adica, nu orice singerare trebuie considerata ca fiind parte a evolutiei unei fisuri anale. Unele singerari apar inaintea scaunului si sint legate, de regula, de afectiuni vasculare ale rectului si anusului (de tipul hemoroizilor sau ectaziilor vasculare). Altele se petrec pe timpul defecatiei si au originea in tumori rectale sau boli inflamatorii ale intestinului gros. De aceea, este important ca, odata cu aparitia singerarilor, sa fie contactat un medic specialist pentru diagnosticarea lor precisa. Mai trebuie adaugat faptul ca, arareori, hemoragiile pot fi intr-atit de frecvente, de lungi si de abundente incit ajung sa determine o anemie cronica destul de severa, chiar cu scaderea capacitatii de efort, cu paloare si cu oboseala permanenta.

Multitudinea de boli cu care poate fi confundata fisura anala si care au fost prezentate mai inainte arata clar ca nu este o atitudine buna tratarea cu indiferenta a acestei boli. O simpla diferenta poate fi drumul de la o boala simpla la un cancer avansat. Fara dorinta de a speria, este foarte important pentru pacient sa consulte medicul la aparitia acestei boli. Pe de o parte pentru ca o vizita la medic permite stabilirea unui diagnostic, dar, mai ales, pentru ca orice greseala de tratament poate duce la cronicizarea fisurii, la prelungirea suferintei si la necesitatea unei operatii care sa o rezolve.

Posibile complicatii ale fisurilor anale

Doua sint complicatiile cele mai frecvente ale fisurii anale. Prima este cronicizarea ei, situatie care, desi in termeni medicali nu este o complicatie, este resimtita de pacient ca atare, datorita multiplelor inconveniente si suferinte pe care aceasta le implica. A doua complicatie este infectarea fisurii, fapt extrem de la indemina, dat fiind mediul in care evolueaza. Aceasta infectie poate trena mai multa vreme sau se poate dezvolta de o maniera acuta in abces perianal. De aceasta data, operatia devine urgenta si este singura solutie a problemei.

Modalitati de tratament

Fundamental este ca tratamentul corect sa fie instituit de catre medicul specialist si cit mai rapid cu putinta. Ca regula generala, acest tratament are in vedere trei directii. Prima este regimul alimentar, care trebuie schimbat pentru cel putin doua luni si care trebuie sa fie in principal vegetal (legume si fructe, cu multe fibre vegetale) si lichidian (cel putin 2,5 litri de lichide pe zi) si mai putin animal (reduse brinzeturile si carnurile, fara a le elimina). Acest regim va permite un scaun moale si abundent, usor de eliminat, care va trece fara probleme de anus si nu va agrava evolutia fisurii.

Al doilea aspect terapeutic este igiena locala care, de cele mai multe ori, poate rezolva singura boala. Spalarea locala dupa fiecare scaun, cu apa calda, fara sapun este suficienta pentru a favoriza vindecarea.

A treia directie este tratamentul medical, care poate merge de la anestezice locale de tipul Proctoglyvenolului asociat cu un antiinflamator local si pina la unguent cu nitroglicerina sau injectii locale cu toxina botulinica. Indicatia terapeutica optima trebuie pusa de specialist, dupa examinarea pacientului. Operatia este ultima resursa la care se recurge numai la pacientii la care celelalte metode au esuat.

La pacientii la care fisura este cronica si la care celelalte tratamente nu au dat nici un rezultat, interventia chirurgului este necesara si nu trebuie aminata. Pe de o parte, riscul infectios creste, pe de alta parte anemizarea pacientului si anorexia mentala despre care am povestit la inceput sint factori care reduc sansele de vindecare si altereaza, uneori chiar semnificativ starea pacientului. Şi toate astea pentru o boala care este esentialmente simpla si mai degraba un accident decit o boala. Deci recomandarea este de a nu ezita si de a nu amina operatia atunci cind este propusa.

Ce nu trebuie facut?

Sint doua directii pe care nu este de dorit a se merge la capitolul tratament. Prima este excesul de igiena. Pacientul, aflind ca igiena locala este importanta si ca aceasta grabeste vindecarea, poate avea reactia exagerata de a se spala mai des decit este necesar. Se spala de 5–6 ori pe zi cu apa si sapun, asa incit ajunge sa fie mai curat anal decit oral. Urmarea este ca spalatul cu sapun indeparteaza mucusul protector al regiunii, care contine factori de crestere si este principalul stimulator al vindecarii, obtinind, in acest fel, o fisura cronica dificil de vindecat. Al doilea element de evitat este administrarea steroizilor locali. Reputati ca antiinflamatori de calitate, acestia (Hemorzon) sint, din nefericire si moderatori ai cicatrizarii, in sensul ca reduc viteza de vindecare a oricarei plagi, deci si a fisurii. Asa incit fisura acuta si simplu vindecabila devine una cronica.

Metode de prevenire a aparitiei bolii

Aparitia fisurilor anale poate fi prevenita fara nici o dificultate. Este bine sa ne obisnuim sa bem suficiente lichide in fiecare zi, pentru ca organismul nostru sa nu fie obligat sa recupereze si ultima picatura de apa din materiile fecale si sa le transforme in adevarate pietre a caror eliminare devine un cosmar. Este bine sa ne obisnuim a avea o igiena locala corecta, fara hirtie igienica, fara exagerari care sa indeparteze toate resturile de materii fecale si fara a indeparta mucusul protector si factorii de crestere. Este bine sa avem o alimentatie echilibrata in principii alimentare dar si in fibre vegetale care sa determine un scaun moale si abundent. Reunind aceste trei conditii, care nici macar nu sint dificil de indeplinit, ramin putine sanse de a afla cit de neplacuta este o fisura anala.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 11 septembrie, 2011, 10:48

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *