Prima Pagina » Stiri » Cancerul Tratat Enzimatic

Cancerul Tratat Enzimatic

Cancerul tratat enzimaticCateva studii recente efectuate in cadrul universitatilor Johns Hopkins din SUA si Tsukuba din Japonia arata ca inductia unor enzime speciale din corp, capabile sa neutralizeze si sa inlature substantele cancerigene, are sanse mari sa devina o metoda eficace de reducere a riscului de cancer. Cercetatorii vor incerca sa puna la punct medicamente care sa mareasca acest efect, dar testele necesare pentru stabilirea efectului pe termen lung si a sigurantei fac din aceste planuri ceva de ordinul viitorului.

Pentru a-si putea exercita efectul daunator asupra ADN-ului celulelor in care patrund, substantele cancerigene trebuie sa fie mai intai activate. In urma cu cativa ani, oamenii de stiinta au descoperit ca anumite enzime ale corpului omenesc (numite enzime de faza II-a ) pot detoxifica compusii cancerigeni inainte sa fie activati. Dr. Paul Talalay a aparut pe primele pagini ale ziarelor cand a descoperit ca o substanta nutritiva din broccoli, numita sulforafan , poate determina cresterea nivelurilor acestor enzime protectoare, iar cercetarile ulterioare au identificat multe alte astfel de substante.

Dr. Talalay si colegii sai au publicat recent, in Proceedings of the National Academy of Sciences din SUA, rezultatele unor studii noi pe care le-au efectuat referitor la modalitatea prin care celulele controleaza activitatea enzimelor de faza II-a. Ei au identificat o proteina a organismului care actioneaza asemenea unui intrerupator, regland nivelurile de enzima in fiecare moment-dat. Atunci cand intrerupatorul era inchis, cobaii expusi la actiunea unei substante cancerigene din fumul de tigara au dezvoltat mult mai multe tumori decat cei la care intrerupatorul functiona. Mai mult, atunci cand cobailor li s-a administrat un medicament despre care se stia ca este capababil sa creasca nivelul enzimelor de faza II-a, atata timp cat intrerupatorul functiona si permitea mentinerea productiei de enzime la niveluri crescute, numarul tumorilor care apareau dupa expunerea la compusul cancerigen a scazut la jumatate.

Cercetatorii sunt de parere ca in unele alimente exista substante protectoare care actioneaza prin declansarea eliberarii de catre celule a acestei enzime reglatoare (o veritabila pornire a intrerupatorului), ceea ce determina, la randul ei, cresterea productiei de enzime de faza II-a, care anihileaza compusii cancerigeni si previn daunele celulare care ar putea conduce la aparitia cancerului.

Desi broccoli a beneficiat de publicitatea initiala, intreaga familie a legumelor crucifere contine o varietate de substante inrudite care stimuleaza enzimele de faza II-a. Conopida, varza, varza de Bruxelles si ridichea fac parte din aceeasi familie. Compusii protectori pe care ii contin sunt eficienti atat in cazul consumarii legumelor in stare cruda, cat si gatite.

O parte din efectele benefice pentru sanatate ale usturoiului se datoreaza unor compusi fitochimici numiti sulfizi de alil , o alta categorie de substante care stimuleaza enzimele de faza II-a. Si ceapa este o sursa valoroasa de asemenea substante.

Fructele si legumele ne ofera o gama extrem de variata de substante nutritive si compusi fitochimici care ajuta la prevenirea cancerului. Acidul elagic din fructele de padure, struguri si nuci stimuleaza productia de enzime de faza II-a; acelasi efect il au fenolii din fructele de padure, citrice si unele plante medicinale.

Exista, desigur, pericolul de a supra-simplifica aceste descoperiri. Unele companii au si inceput sa comercializeze compusi fitochimici izolati. Specialistii ne avertizeaza insa ca efectele protectoare ale alimentelor vegetale sunt rezultatul combinat al vitaminelor, compusilor fitochimici care stimuleaza productia de enzime si probabil al altor numeroase substante inca necunoscute care se gasesc in fructe si legume. Institutul american de cercetare a cancerului subliniaza ca cea mai sigura cale de a obtine protectia constatata in studiile asupra persoanelor cu risc redus de cancer este sa mancam ceea ce mananca ei: o hrana bazata pe plante, in centrul careia se afla legumele, fructele, cerealele integrale si leguminoasele (fasolea).

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 11 septembrie, 2011, 16:47

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *