Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Candidozele Cutaneo-Mucoase

Candidozele Cutaneo-Mucoase

Candidozele Cutaneo-Mucoase

Candida albicans este un saprofit normal pentru tubul digestiv si cavitatea vaginala la femei si este prezenta la circa 30% din oameni si in cavitatea bucala, fiind in toate cazurile un component important al microbiocenozei locale. Levura devine conditionat patogena in cazul inmultirii excesive prin perturbarea echilibrului biocenotic local, fapt favorizat de urmatorii factori: tratamente prelungite cu antibiotice (care indeparteaza flora bacteriana saprofita ce mentine in echilibru candida), cu cortizonice (care exacerbeaza metabolismul candidei si deprima imunitatea locala), cu citostatice (care deprima imunitatea locala cat si generala), cu anticonceptionale (care cresc rezervele de glicogen din mucoasa vaginala), graviditatea si diabetul zaharat prin acelasi mecanism, reinfectarea de la partenera / partenerul netratat si reinfectarea din rezervorul reprezentat de propriul colon.

Vulvovaginita candidozica

Vulvovaginita candidozica acuta se manifesta prin aparitia unei leucorei albe, cremoase, urat mirositoare, insotita de prurit sau arsura, uneori durere la contactul sexual. La examenul obiectiv se observa enantemul marcat al mucoasei vaginale, vezicule si/sau pustule, transformate majoritatea in mici eroziuni si depozite albe formate din culturi pure de Candida. Frec- vent se asociaza si un intertrigo interlabial si inghinal cu fond eritematos difuz si pustulete izolate. Tratamentul formei acute consta in administrarea unei tablete de fluconazol (Diflucan) a 150 mg si/sau a unui ovul vaginal de Fenticonazol (Lomexin) a 600 mg o data.

Vulvovaginita candidozica cronica

Vulvovaginita candidozica cronica persista sau recidiveaza ani in sir cu aceeasi simptomatologie si necesita tratamente generale si locale potente si prelungite 2 – 4 saptamani cat si explorarea atenta pentru depistarea unor eventuali factori favorizanti neglijati. Tratamentele generale active se realizeaza cu Itraconazol (Orungal), fluconazol (Diflucan a 50 mg) sau terbi- nafina (Lamisil) in asociere cu tratamentul local cu ovule vaginale cu clotrimazol, econazol, ketoconazol, etc).

Balanita candidozica acuta

Balanita candidozica acuta are manifestari clinice relativ variate: se exprima clasic printr-un eritem difuz al mucoasei glandului pe fondul caruia apar numeroase pustule, sau un eritem difuz cu depozite albe, cremoase, abundente si detasabile, insotit de prurit sau doar pete eritematoase izolate si modificarea mirosului local. In formele cronicizate se asociaza fisuri dureroase pe gland si preput. La barbat tratamentul este strict local prin topice antimi- cotice intre 1 si 3 saptamani. Pentru ambele sexe tratamentul concomitent al partenerului / partenerei sexuale stabile, chiar si in lipsa oricaror manifestari clinice, este obligator.

Stomatita candidozica acuta

Stomatita candidozica acuta incepe prin senzatia de arsura a limbii si uscaciune bucala, urmata de eritemul intens al limbii (limba „lacuita”), apoi aparitia de depozite albe, detasabile pe limba, peretii jugali si bolta palatina, eventual eroziuni dureroase. In cazul cronicizarii, prin hipertrofia papilelor gustative filiforme apare aspectul de „limba paroasa”, initial alba, ulterior neagra (pentru ca depozitul cornos aberant care se dezvolta pe varful papilelor in urma infectiei candidozice este alb dar in timp se oxideaza si devine negru). Tratamentul general este acelasi ca in cazul vaginitelor cronice. Local se aplica badijonari cu pimafucin, solutii cu Nistatin sau solutie de albastru de metil 1%.

Cheilita candidozica acuta

Cheilita candidozica acuta se manifesta nespecific prin enantemul buzelor, descuamatie furfuracee si fisuri dureroase mediolabiale.

Angulusul candidozic (perles)

Angulusul candidozic (perles) se manifesta nespecific printr-o fisura dureroasa a comisurii bucale, uni- sau bilaterala, anturata de un discret halou eritematos.

Candidoza de scutece

Intertrigoul candidozic inghino-genital al nou-nascutului (sau „candidoza de scutece”) este relativ frecvent. Umiditatea zonei, alcalinitatea urinei, abraziunea mecanica produsa de scutece favorizeaza autoinocularea Candidei de la nivel digestiv. Se observa un fond eritematos difuz cu pustulete atat pe zonele rosii cat si in afara lor, la periferia iritatiei.

Intertrigoul candidozic al adultului

Intertrigoul candidozic al adultului poate sa apara la nivelul oricarui pliu cutanat. In ordinea frecventei intalnim: intertrigo interdigital al mainii, cand unul sau cateva spatii interdigitale sunt rosii, fisurate, cu depozit alb si pruriginoase (relativ frecvent este o boala profesionala la cofetari si brutari); alte localizari implica pliul submamar, mai ales la varstnice, rar pliurile inghinal, interfesier, axilar si exceptional interdigital la picioare.

Perionixisul candidozic

Perionixisul candidozic se manifesta prin tumefactia si eritemul tegumentului periungheal la unul sau mai multe degete ale mainilor, persistent luni sau ani. Afectarea radacinii unghiei produce in timp onicodistrofii diverse secundare. Boala este mai frecventa la femei datorita activitatilor casnice si manichiurii. etiologiile alternative stafilococice sau streptococice trebuie luate in considerare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 26 septembrie, 2013, 12:13

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *