Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Caractere Microbiologice ale Helicobacter Pylori

Caractere Microbiologice ale Helicobacter Pylori

Caractere Microbiologice ale Helicobacter PyloriH. pylori este un bacil Gram-negativ a carei morfologie normala este spiralata, helicala sau incurbata, cu dimensiuni de 0,1-1 mm/2-2,5 mm. Suprafata este neteda si are 1- 6 flageli implantati la unul din poli. H. pylori poate fi cultivata pe medii gelozate speciale, cu adaosuri de substante nutritive (infuzie cord –creier, 5 -10% sange) si de antibiotice pentru inhibitia selectiva a altor specii bacteriene, in atmosfera microaerofila cu 5% O2, 5 – 10% CO2 si 95% umiditate, realizata cu ajutorul unui generator chimic de gaze.

Cresterea numarului de specii apartinand genului Helicobacter a impus stabilirea unor microbiologice stricte pentru definirea acestuia. Astfel, atat H. pylori cat si celelalte specii ale genului, pot fi recunoscute si identificate datorita urmatoarelor proprietati (Hua J.S. et al, 1999):

  1. Forma helicala sau curba, neramificata;
  2. Nu se coloreaza cu coloratia Gram (sunt Gram);
  3. Nu produc endospori;
  4. Poseda flageli monopolari, care le confera o buna mobilitate;
  5. Cresc optim la 37oC. Cresterea este variabila la 32oC si la 42oC, si absenta la 25oC;
  6. Cultivarea necesita o atmosfera microaerofila (5% O2) si carboxifila (5-10% CO2);
  7. Poseda glicocalix extern (cu rol in adezivitate);
  8. Sunt sensibile la Penicilina, Ampicilina, Amoxicilina, Eritromicina, Gentamicina, Kanamicina, Tetraciclina, Rifampicina. Sunt rezistentela Acidnalidixic, Cefalotina, Polimixina, Vancomicina, Metronidazol (unele specii);
  9. Raportul G/C in ADN_ul bacterian (pentru H. pylori) este de 200mol/l/440mol/l.

Din punct de vedere biochimic, H. pylori poate fi identificata de rutina prin reactiile pozitive la ureaza, catalaza, oxidaza, fosfataza (alcalina si acida) si esteraza (C4 si C8). In acelasi timp, nu produce H2S, nu hidrolizeza hipuratul si indolul, nu reduce nitratul.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 9 noiembrie, 2012, 16:48

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *