Prima Pagina » Sanatate A-Z » Pneumologie » Caracterele semiologice ale hipertransparentei pulmonare

Caracterele semiologice ale hipertransparentei pulmonare

Hipertransparentele pulmonare sunt modificari in plus ale transparentei pulmonare. Hipertransparentele pulmonare pot fi difuze sau circumscrise.

Hipertransparentele difuze se intalnesc in urmatoarele situatii – prin cresterea aerului din spatiile distale asociata cu distensia cutiei toracice, hiperinflatie pulmonara – emfizem, prin scaderea patului vascular – fara distensia toracelui, in stenoza de artera pulmonara, boala Ebstein.

Hipertransparentele circumscrise prezinta urmatoarele caractere semiologice:

 • numar
 • localizare
 • dimensiuni
 • forma – rotunde – chist aeric, bule de emfizem sau neregulate in cavernele neoplazice sau TBC in formare;
 • inelul opac are urmatoarele caracteristici: contur intern, contur extern, grosime, continuitate;
 • legea inelului – cu cat un inel care circumscrie o imagine de hipertransparenta este mai gros, de intensitate mai redusa si cu un contur extern mai difuz, cu atat leziunea are un potential evolutiv mai crescut, si invers;
 • forme particulare – pneumotoraxul – imagine de hipertransparenta circumscrisa fara desen vascular. Este determinata de acumularea aerica in cavitatea pleurala cu colaps pulmonar secundar.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 7 iulie, 2019, 19:28

4 Discutii la Caracterele semiologice ale hipertransparentei pulmonare

 1. Ionela Badiu 25/02/2017 at 19:04

  Buna seara bunica tocmai ce si-a facut cateva radiografii si in urma acestei rezultatul a fost transparenta pulmonara crescuta … pana cand va merge la doctor luni mi-ati putea spune ce inseamna ? multumesc anticipat

  Răspunde
 2. tutuianu ramona 14/03/2013 at 22:48

  Buna seara va rog sa ma ajutati am facut o radiografie dupa sedintele de chimioterapie si a iesit asa:hil stang cu aspect nodular; opacitati liniare si in banda de intensitate crescuta bine conturate cu aspect de modificari fibroasre localizate la nivelul amblor campuri pulmonare.hipertransparenta pulmonara difuza.merg miercuri la. doctor si sunt ingrijorata astept va rog raspuns

  Răspunde
 3. istrate alexandru 03/07/2012 at 19:00

  in urma unei radiografii pulmonare rezultatul a fost hipertransparenta pulmonara hiluri accentuate.Pana sa ajung la un medic as avea rugamintea sa ma lamuriti despre ce este vorba si ce tratament ar trebui sa urmez.Va multumesc

  Răspunde
  • DoctorFrog 04/07/2012 at 09:36

   Hipertransparenta pulmonara cu hiluri pulmonare accentuate este o notiune tehnica pur radiologica, nu este un diagnostic. Un medic specialist in medicina interna, colaborand interdisciplinar cu un medic specialist pneumolog si cu medicul specialist cardiolog sunt cei care ar trebui sa decida cauza si tratamentul acestei hipertransparente.

   Exista diverse anomalii congenitale sau afectiuni dobandite pe parcursul vietii care pot afecta hilurile pulmonare. Anomalii congenitale (intreruperea proximala a arterei pulmonare stangi, si dilatarea idiopatica a trunchiului pulmonar) sunt de obicei descoperite intamplator la o radiografie toracica sau la o tomografie computerizata. Anomaliile dobandite includ extinderea difuza sau focala a arterelor din cauza hipertensiunei pulmonare, anevrism, metastaze pulmonare intravasculare, carcinom bronsic, fibroza mediastinala, arterita Takayasu. Defecte de umplere sau defecte intraluminale datorate unui tromboembolism pulmonar sau sarcom de artera pulmonara.

   In toate aceste cazuri este obligatorie si examinarea la computer tomogaraf pentru satbilirea gradului de defecte cardiace la pacientii cu hipertensiune arteriala pulmonara sau embolie pulmonara, deoarece se stabileste astfel in mare masura prognosticul.

   La intrebarea „ce tratament ar trebui sa urmez?” raspunsul este sa mergeti sa aprofundati investigatiile si sa nu va apucati de tratamente empirice care va pot pune viata in pericol.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *