Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Caracteristicile Cariotipului la Eucariote

Caracteristicile Cariotipului la Eucariote

Alaturi de elementele morfologice, caracteristicile cromozomilor sunt exprimate prin numarul, forma si marimea acestora.

Numarul, forma si marimea cromozomilor dintr-o celula somatica constituie cariotipul unui individ sau a unei specii. Acesta reprezinta un criteriu de identificare a speciilor.

Numarul cromozomilor oscileaza de la o specie la alta si este relativ stabil pentru indivizii apartinand unei entitati taxonomice. In celulele somatice cromozomii sunt dispusi in perechi, unul de origine materna si unul de origine paterna (cromozomi omologi), avand aceiasi forma, aceiasi marime si aceiasi valoare genetica, alcatuind garnitura diploida, notata cu 2n. In celulele sexuale, sau gameti, exista un singur set de cromozomi, adica cate un cromozom din fiecare pereche, numarul lor fiind redus la jumatate. Aceasta este starea haploida si se noteaza cu n.

La monocotiledonate numarul de cromozomi este cuprins intre 2n=4 si 2n=300, iar la dicotiledonate intre 2n=6 si 2n=226 (DARLINGTON si WHYLIE, 1995).

La arbori in celulele somatice numarul cromozomilor (2n) este cuprins intre 12 si 14 (la genurile Cercis, alnus, Laurus s.a. si 62-82 la genurile Ailanthus, Tilia etc. majoritatea speciilor forestiere de interes, de la noi – molidul, bradul, laricele, pinul, fagul, stejarul, castanul s.a. au 24 de cromozomi.

Forma cromozomilor se stabileste in metafaza diviziunii mitotice, cand cromozomii ating maximum de contractie, in functie de pozitia centromerului. In anafaza, ca urmare a indoirii bratelor cromozomale la nivelul centromerului, pot sa apara configuratii in forma literei V, L sau I.

Marimea cromozomilor difera de la o specie la alta. Lungimea lor variaza intre 2 si 220 microni, iar grosimea intre 0,2 si 2 microni.

Datorita caracteristicilor morfologice, fiecare cromozom poate fi identificat in celulele indivizilor. Cu toate modificarile care apar pe parcursul diviziunilor celulare, cromozomii apar in acelasi numar, cu aceiasi forma si marime, ceea ce permite individualizarea si recunoasterea lor in cadrul complexului cromozomal.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 11:33

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *