Prima Pagina » Medicamente » Medicamente C » Carbonatul de calciu

Carbonatul de calciu

Prospect

Proprietati fizico-chimice:

Carbonatul de calciu este o pulbere microcristalina, alba, fara miros si fara gust, solubila in apa si in acizi cu degajare de bioxid de carbon.

Proprietati farmacocinetice:

Reactia cu acidul clorhidric din sucul gastric duce la formarea de clorura de calciu solubila si elibereaza dioxidul de carbon. Din clorura de calciu solubila, se absoarbe maxim 20%, iar restul formeaza saruri insolubile (carbonati, fosfati) ce se elimina prin scaun. Ionii de calciu stimuleaza secretia de gastrina si mecanismele vagale.

CaCO3 + 2HCl            CaCl2 + CO2   + H2O

Proprietati farmacodinamice:

Carbonatul de calciu este o substanta neutralizanta. Are actiune antiacida intensa, rapida si relativ durabila.

Proprietati farmacotoxicologice:

Daca se ingera o cantitate de carbonat mai mare decat echivalentul acidului clorhidric existent in stomac, excesul trece nedescompus in stomac si actioneaza ca un constipant. In caz de tratament prelungit, cu doze mai mari de 8 g/zi, provoaca hipercalcemie cronica, care poate fi periculoasa la bolnavii cu insuficienta renala. Hipocalcemia favorizeaza formarea calculilor renali. Uneori devine alcalina, rareori se dezvolta si o alcaloza sistemica.

Proprietati farmacoterapeutice:

a)     ca antiacid, in doze mici (sub 1 g/odata), asociat cu alte antiacide;

b)    ca antidiareic, in doze mai mari, dar tratament scurt.

Produse industriale: DICARBOCALM, RENNIE

Pret:

Aproximativ 12 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 7 noiembrie, 2011, 11:41

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *