Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Cardiopatii Congenitale Cianogene

Cardiopatii Congenitale Cianogene

Simptomul principal al acestui grup de boli este cianoza, care se datoreste patrunderii sangelui venos din inima dreapta in inima stanga. Pentru a se produce acest fenomen este necesar ca presiunile din inima dreapta sa fie mai mari decat acelea din inima stanga si sa existe o comunicare intre cavitatile drepte si stangi.

Tetralogia Fallot este o cardiopatie congenitala, caracterizata prin stenoza pulmonara, comunicare interventriculara, aorta situata in dreapta si hipertrofia ventriculara dreapta. Tabloul clinic este dominat de cianoza generala, mai evidenta la extremitati, accentuata la efort.

Cianoza apare de la nastere si progreseaza cu varsta. Bolnavii prezinta dispnee la cele mai mici eforturi, la plans, la frig si chiar in repaus. Adeseori, copiii iau spontan pozitia pe vine care le imbunatateste circulatia cerebrala. Se mai constata hipocratism digital si suflu sistolic in spatiul al III-lea intercostal stang. Radiologia si cateterismul precizeaza diagnosticul. Prognosticul este sever, durata medie de viata fiind scurta. Tratamentul este chirurgical.

Trilogia Fallot este o anomalie care asociaza o stenoza a arterei pulmonare la o comunicare mteratriala si o hipertrofie ventriculara dreapta. Simptomele sunt asemanatoare tetralogiei, dar mai moderate. Tratamentul este chirurgical

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 24 ianuarie, 2013, 11:46

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *