Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Cardita

Cardita

Cardita

Este o constatare endoscopica caracterizata  prin inflamatia epiteliului cardial determinata de R.G.E. de diferite grade de severitate. Aceasta reprezinta un parametru histologic de diagnostic. Prezenta Helicobacter pylori in epiteliul cardial poate fi intalnita intre 13-30% la pacientii cu boala de reflux; ar fi un factor favorizant al dezvoltari aceste complicatii.

Refluxul provoaca o inflamatie cronica a epiteliului scuamos vulnerabil la actiunea acida. Cercetari recente au stabilit ca aceasta inflamatie cronica, 96% determina deteriorarea functionala si anatomica a S.E.I. cu cresterea expunerii epiteliului esofagian la actiunea acidului gastric.

Prezenta Helicobacter pylori la nivelul epiteliului cardial este surprinzatoare deoarece localizarea lui ar explica atrofia epiteliului urmata de metaplazia intestinala care poate evolua catre aparitia adenocarcinomului (teoria Pelayo-Coreea pentru cancerul antral). Localizarea frecventa a Helicobacter pylori este la nivelul antrului si numai in 5% pe epiteliul fundic. Ca urmare, toti pacientii cu R.G.E. vor fi supusi examenului endoscopic cu efectuarea de biopsii multiple pentru a determina: prezenta carditei, a metaplaziei intestinale si a Helicobacter pylori.

Cardita reprezinta un marker pentru a banui aparitia evolutiva a esofagului Barret.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 27 martie, 2013, 13:16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *