Prima Pagina » Corpul Uman » Cartilajul hialin

Cartilajul hialin

Cartilajul hialin este un tesut traslucid de culoare albastra-alba si, dintre cele trei tipuri histologice, contine cea mai mica cantitate de celule si de fibre. Toate fibrele pe care le contine sunt formate din colagen. Acest tip de tesut formeaza scheletul embrionului si are o mare capacitate de crestere care permite nou-nascutului sa ajunga de la dimensiuni de aproximativ 45cm  pana la dimensiunea adultului de 1,80 m. Dupa ce cresterea s-a oprit,cartilajul hialin ramane int-un strat foarte subtire de 1-2 mm  pe suprafata extremitatilor osoase la nivelul articulatiilor.

Cartilajul hialin este, de asemenea, abundent in tractul respirator, participand la formarea cavitatii nazale posterioare (cornete) si, de asemenea, in inelele rigide, dar flexibile ce inconjoara traheea si bronhiile care conduc la plamani. La extremitatea coastelor, benzi de cartilaj hialin fac legatura intre coaste si osul stern, avand un rol in facilitatea expansiunii si contractiei toracelui in timpul respiratiei.

La nivelul laringelui, cartilajele hialine sunt implicate nu numai in sustinere, dar si in mecanismul vorbirii. Pe masura miscarii, ele controleaza cantitatea de aer ce trece prin laringe si, in consecinta, timbrul sunetului emis.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 1 ianuarie, 2019, 15:49

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *