Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Castan salbatic (Aesculus hippocastanum – Fam. Hippocastanaceae)

Castan salbatic (Aesculus hippocastanum – Fam. Hippocastanaceae)

Castan salbatic Aesculus hippocastanumOriginar din Anatolia, castanul salbatic este un arbore elegant care poate atinge inaltimea de 30 m. Ramurile sale sunt acoperite de urme mici care seamana cu copitele de cal. Acestea sunt urme de frunze, adica ceea ce ramane dupa ce frunzele cad. Fructul, o capsula tepoasa, contine o samanta mare, cunoscuta sub numele de castana.

Parti utile – castanele (semintele) si scoarta

Castanele se recolteaza in septembrie si octombrie, cand se coc. Castanele se folosesc crude sau sunt conservate in alcool. Scoarta se curata de pe ramuri primavara, mai ales pentru a extrage din ea aesculetina. Castanele si scoarta se folosesc la prepararea de infuzii, pulberi si extracte uscate sau solubile. Pot fi combinate cu alte plante, precum ghimpele. Castanul salbatic este conditionat si in unguente, creme si geluri.

Compusi activi

Castanele contin o sapo-nina cunoscuta sub numele de aescina, care contracta vasele de sange, actionand impotriva edemelor si a inflamatiei. Ele contin si flavonoide si tanini. Scoarta este bogata in cumarine, mai ales in aesculetina, care are proprietati similare cu cele ale vitaminei P. Vitamina P este un termen folosit pentru flavonoide -substante analgezice cu efect antibacterian, care ajuta circulatia.

Utilizari medicinale

Castanul salbatic este un tratament eficient pentru afectiunile venoase si pen­tru capilarele fragile. In 1994, cercetatori francezi au demonstrat ca aescina creste fluxul sangvin si scade permeabilitatea capilara, are proprietati antiinflamatorii si prote­jeaza impotriva actiunii radicalilor liberi. De aceea, castanul salbatic este un bun remediu pentru hemo­roizi, vene varicoase si insu­ficienta venoasa cronica. Gelurile topice cu aescina sunt prescrise pentru hemo roizi, ulcere, vene varicoa­se si vanatai.

Cultivare

Acest arbore rezistent poate fi cultivat din seminte – castane. Se planteaza in sol bogat, bine drenat si in locuri insorite sau usor umbrite.

Preparare si dozaj

In tratamentul afectiunilor capilarelor si venelor, inclusiv al edemelor si varicelor: infuzie: Puneti 1 pliculet la 200 ml de apa clocotita. Beti 1-3 cani pe zi, dupa mese; capsule (75 mg): Luati 2-3 capsule pe zi, la masa; extract lichid: Puneti 20 de picaturi intr-un pahar cu apa si beti aceasta cantitate de 3 ori pe zi; tablete (300 mg): Luati 1 tableta pe zi.

In tratamentul hemoroizilor si al accidentarilor la sport cu crema, gel, unguent: Aplicati de 3-4 ori pe zi.

Precautii

A nu se administra copiilor. Nu se recomanda in sarcina si alaptare. A se evita in cazul in care suferiti de afectiuni sau leziuni renale. Persoanele care se afla sub medicatie anticoagulanta (warfarina sau aspirina) trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de a consuma castan salbatic. Folosirea externa a plantei poate provoca, in putine cazuri, reactii alergice.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 12 decembrie, 2012, 13:06

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *