Prima Pagina » Sanatate A-Z » Dermatologie » Cauzele acneei

Cauzele acneei

Pentru a intelege mai bine cauzele aparitiei acneei, este utila cunoasterea a cat mai multe notiuni referitoare la glandele sebacee, glande care joaca un rol important in dezvoltarea afectiunii.

Glandele sebacee:

Glandele sebacee sunt glande cu dimensiuni reduse localizate sub suprafata pielii, ce sunt atasate foliculilor de par. Foliculul de par se evidentiaza la nivelul pielii ca un mic orificiu prin care creste firul de par. Glandele sebacee au rol in lubrifierea parului si pielii prin producerea unei substante uleioase denumita sebum. In acnee, glandele sebacee produc sebum in exces, acesta asociat cu celulele moarte ale pielii formand un „dop” ce obstrueaza foliculul de par.

Daca foliculul obstruat este inchis la suprafata tegumentului, el creeaza o proeminenta denumita „punct alb”, iar daca foliculul obstruat este deschis la suprafata pielii determina aparitia de „puncte negre”. Bacteriile ce sunt prezente in mod normal la nivelul pielii pot contamina si infecta foliculul obstruat, determinand aparitia de papule, pustule, noduli si chisturi.

Factorii declansatori ai acneei:

Adolescenti: Cazurile de acnee aparute la adolescenti sunt declansate de cresterea nivelului hormonului numit testosteron, ce apare in timpul pubertatii. Hormonul joaca un rol important in stimularea cresterii si dezvoltarea penisului si testiculelor la baieti si in mentinerea musculaturii si rezistentei osoase la fete. Glandele sebacee sunt extrem de receptive la actiunea hormonului, astfel incat cresterea nivelului de testosteron cauzeaza producerea de catre glandele sebacee a mai mult sebum decat este necesar la nivelul tegumentului.

Adulti: Peste 80% din cazurile de acnee la populatia adulta sunt la persoanele de sex feminin. Se considera ca majoritatea sunt rezultatul modificarilor hormonale pe care femeile le sufera in anumite momente ale existentei lor.

Posibilii factori declansatori ai acneei adultului includ:

  • Menstruatia: unele femei prezinta o exacerbare a acneei in perioada premenstruala
  • Sarcina: numeroase femei prezinta simptome ale acneei in perioada sarcinii, de obicei in primul trimestru (primele 3 luni)
  • Sindromul ovarelor polichistice: aceasta afectiune putin inteleasa dar frecventa poate cauza acnee, crestere in greutate si formarea de mici chisturi la nivel ovarian
  • Efectele adverse ale medicamentelor: la unele persoane administrarea anumitor medicamente poate cauza acnee, de exemplu corticosteroizii sau litiul (frecvent utilizat in tratarea depresiei si a afectiunilor bipolare).

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 14 martie, 2013, 8:45

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *