Prima Pagina » Sanatate A-Z » Cardiologie » Cauzele Bolilor de Inima

Cauzele Bolilor de Inima

Cauzele bolilor de inimaBolile de inima sunt provocate de nenumarate cauze. Una din ele o reprezinta malformatiile congenitale, care sunt rezultatul actiunii unor factori de mediu ce provoaca oprirea dezvoltarii inimii in embrion. Dintre acesti factori fac parte: virusul rubeolei, care poate cauza malformatii congenitale ale inimii la fat daca gravida face boala in primele doua luni ale sarcinii si sifilisul. Studii recente au aratat ca si virozele respiratorii sunt incriminate in producerea unor mutatii genetice daca boala a fost contactata in primele doua luni ale sarcinii. Si unele substante medicamentoase pot avea efecte asemanatoare cand sunt administrate in perioada precoce a sarcinii.

Expunerea la raze Roentgen, atat de mult utilizate in medicina, constituie unul dintre cei mai puternici agenti teratogeni cunoscuti. Din aceasta cauza, utilizarea examenelor radiologice in perioada initiala a sarcinii este contraindicata.

Intre factorii ce pot produce malformatii congenitale ale inimii s-au mai inclus carentele vitaminice si ereditatea.

La copii si la tinerii cea mai frecventa cauza o constituie boala reumatismala sau reumatismul poliarticular acut. Boala imbraca o forma acuta, cu febra si dureri aticulare. Articulatiile devin calde, umflate si foarte dureroase. Fenomenele inflamatorii se muta de la o articulatie la alta. Daca nu se instituie un tratament energic de la primele semne de boala, aceasta forma de reumatism atinge cu severitate inima, dand leziuni definitive. Leziunile reumatismale se localizeaza mai frecvent la orificiul mitral sau aortic, producand ingustarea sau lipsa de etanseitate a acestora, adica stenoza sau insuficienta.

Cand infectia reumatismala cuprinde muschiul inimii (miocardita reumatismala), apar frecvente tulburari ale ritmului cardiac. Localizarea infectei la pericard (pericardita), produce inflamarea foitelor din care acesta este alcatuit, cu aparitia unui lichid in sacul pericardic, ce actioneaza ca un tampon asupra inimii.

Prevenirea infectiei reumatice este posibila prin depistarea purtatorilor de streptococ in randul copiilor si tratamentul cu penicilina, prin instituirea la cei care au suferit de aceasta boala, unui tratament preventiv indelungat cu penicilina uleioasa adminstrata la intervale rare, dar cu regularitate. Pe leziunile valvulare produse de strptococ se pot localiza in cursul unor boli infectioase sau provenind din infectiile de focar diferiti altfel de microbi, care determina o complicatie grava, endocardita lenta, boala in trecut mortala, astazi vindecabila prin folosirea unor mari cantitati de antibiotice.

La adulti si la varstnici numarul ridicat de imbolnaviri sau decese datorate inimii este atribuit altor cauze: hipertensiunii arteriale, arterosclerozei, sifilisului. Exista posibilitatea ca inima sa sufere si din cauza altor afectiuni de baza, cum sunt de exemplu afectiunile cronice pulmonare, diabetul zaharat, hipertiroidismul si alte afectiuni endocrine.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:32

Un comenentariu la Cauzele Bolilor de Inima

  1. TOMI ELISABETA 17/01/2013 at 00:20

    am probleme cu o infectie la fiere,pietre iar acum bronsita asmatiforma, palpitatii mari la inima, lipsa de aer ,vad negru. am nevoie de un doctor f.bun de specialitate. daca cunoasteti va rog spuneti.mi unde il gasesc

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *