Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Cauzele Cirozei Hepatice

Cauzele Cirozei Hepatice

Cauzele Cirozei HepaticeExista multe cauze de aparitie a cirozei hepatice, dar cea mai frecventa este alcolismul cronic.

Boala hepatica alcolica

Boala hepatica alcolica – pentru multi oameni ciroza hepatica este sinonimul cu alcoolismul cronic, dar de fapt, acesta este doar una din posibilele cauze. Ciroza alcoolica apare dupa mai mult de 10 ani de consum de bauturi alcoolice. Cantitatea de alcool care poate afecta ficatul, variaza de la persoana la persoana. La femei e nevoie de un consum de cel putin 2-3 bauturi pe zi, in timp ce la barbati este nevoie de 3-4 ori pe zi. Se pare ca alcoolul afecteaza ficatul, prin blocarea metabolismelor proteic, lipidic si glucidic.

Hepatita cronica C

Hepatita cronica C – alaturi de alcoolismul cronic, hepatita cronica C reprezinta cauza majora a bolilor hepatice cronice si cirozelor hepatice. Infectia cu acest virus determina inflamatia in tesutul hepatic si un grad variabil de distructie care in timp (mai multe decade), poate duce la ciroza.

Hepatitele autoimune

Hepatitele autoimune – aceste boli sunt cauzate de sistemul imun care ataca ficatul determinand inflamatie, distructii si eventual ciroza.

Steatohepatita nonalcoolica

Steatohepatita nonalcoolica in acest caz, lipidele sunt depozitate in ficat, putand rezulta noduli si in consecinta, ciroza hepatica. Aceasta boala se pare ca este asociata cu diabetul, malnutritia proteica, obezitate , bolile coronariene si tratamentele cu corticosteroizi.

Blocarea cailor biliare

Blocarea cailor biliare – in cazul in care caile biliare, care transporta bila din ficat in duoden, sunt blocate, bila refuleaza in ficat distrugand tesutul hepatic. La copii, cauza cea mai frecventa a blocajului cailor biliare este atrezia biliara, o boala in care caile biliare sunt absente congenital sau sunt distruse. La adulti cauza cea mai frecventa este ciroza biliara primara, o boala in care caile biliare sunt inflamate, blocate si cicatrizate. Ciroza biliara secundara poate aparea dupa ce caile biliare au fost lezate sau rezecate neintentionat in cursul unei interventii chirurgicale biliare.

In faza precoce produsii celulelor inflamatorii (radicalii superoxid si proteaza) induc leziuni ale hepatocitelor, impreuna cu efectul agentilor nocivi exogeni. Aceste leziuni pot ajunge pana la necroza celulara care initiaza fibrogeneza.

In faza tardiva depunerea in exces a matricei extracelulare in spatiile Disse (peri sinusoidali) perturba difuziunea substantelor nutritive spre hepatocite si reduce functia antitoxica a ficatului.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 11 decembrie, 2012, 20:38

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *