Prima Pagina » Sanatate A-Z » Boli Metabolice » Cauzele Diabetului Zaharat

Cauzele Diabetului Zaharat

Dintre cauzele diabetului se nunara:

Ereditatea (transmiterea defectului genetic), detine un rol important, 35 – 45 % din bolnavi avand aceasta etiologie. Se recunoaste o transmisie ereditara fara a se cunoaste precis modul de transmitere. Adeseori se gasesc printre rudele bolnavului cu diabet, persoane care au suferit de aceeasi boala (parinti, unchi, bunici, frati, etc).

Alimentatia. Este aproape unanim acceptat in geneza diabetului zaharat, rolul consumului exagerat de zahar si dulciuri concentrate. Boala se observa frecvent la cofetari si in tari cu consum mare de zaharuri (Anglia, Cuba) Totusi rolul cel mai important, este factorul supraalimentatie, indiferent de natura alimentelor (I. Mincu), in consecinta obezitatea. Din statistica centrului de boli de nutritie si diabet din Bucuresti, 91,1   dintre bolnavii cu diabet de tip II (insulinoindependent) au avut sau au obezitate.

Profesiunea si mediul. Profesiunile cele mai afectate sunt cele de bucatar, cofetar, ospatar etc. Sunt predispusi si cei cu ocupatii sedentare si cu solicitari nervoase exagerate (intelectuali, manageri, tehnicieni, oameni cu functii de raspundere etc). De aceea diabetul este mai frecvent intalnit in mediul urban si la barbati.

Varsta. In 80 % din cazuri, boala apare dupa 40 – 45 ani, iar la copii la varsta pubertatii.

Inflamatiile pancreasului (Pancreatita acuta hemoragica, Pancreatite cronice), si interventiile chirurgicale pe pancreas.

Infectiile, in special virozele (Picornovirusuri, Virus Coxsakaie 4). Virozele ar actiona printr-un proces autoimun. Sunt mai frecvente la copil. Au mai fost incriminate hepatita epidemica si parotidita urliana.

In discutie, in geneza diabetului zaharat, sunt si unele leziuni ale sistemului nervos, unele traume psihice puternice, diureticele tiazidice, anticonceptionalele, alcoolismul, fumatul si mai ales ateroscleroza pancreasului (rol foarte important in diabetul senil).

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 6 februarie, 2013, 14:51

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *