Prima Pagina » Sanatate A-Z » Pediatrie » Cauzele Pneumoniei la Copii

Cauzele Pneumoniei la Copii

Desi in majoritatea cazurilor pneumonia apare mai degraba ca o complicatie a altor infectii respiratorii inferioare (cum ar fi, de exemplu, bronsiolite sau laringotraheobronsiolite), contaminarea se face si prin contact direct cu secretiile pacientilor infectati, prin picauri Pfluge, sau prin extindere hematogena sau aspiratie. Cel mai adesea, inflamatia este determinata de invazia alveolara a anumitor microorganisme patogene, cu tropism pentru parenchimul pulmonar.

Specialistii au grupat cauzele de aparitie a pneumoniilor la copii, in functie de grupa de varsta, deoarece exista anumite particularitati, astfel:
1. Nou – nascuti si sugari: pot face pneumonii cu germeni transmisi de la mama (prin filiera pelvi-genitala, la nastere). Cei mai frecventi astfel de germeni sunt streptococi de grup B, E. coli sau Chlamydia trachomatis.
Streptococul de grup B este transmis fatului si in utero, ca urmare a colonizarii vaginului si cervixului mamei. Manifestarile clinice variaza in functie de momentul in care copilul a fost infectat. Tabloul clinic poate deveni evident la cateva ore dupa nastere (daca infectia a fost realizata in perioada intrauterina) sau mai tarziu (zile, saptamani- daca infectia a fost contacta la expulzie).

Nou nascutii se pot infecta foarte usor cu orice agent patogen din mediu (de la rude cu infectii respiratorii, personal medical, si parinti). In acest sens, cei mai importanti factori de risc sunt centrele de ingrijire, si lipsa imunizarilor, in special impotriva Bordetellei pertussis. Sugarii raman susceptibili la aceeasi agenti patogeni care pot afecta si nou nascutii, dar in cazul lor lista include si Listeria monocytogenes. Totusi, majoritatea pneumoniilor ce apar la aceasta grupa de varsta sunt pneumonii comunitare, datorate infectiei cu Streptococul pneumoniae, Stafilococul aureus, Haemophilus influenzae.

Si sugarii pot fi infectati cu organisme atipice, cum ar fi Ureaplasma urealyticum, Cytomegalovirus, Pneumocystis carinii (acesta este un protozoar responsabil de pneumonii la pacientii imunocompromisi).

Cel mai des intalnit agent patogen la aceasta grupa de varsta este Streptococul pneumoniae. Desi majoritatea copiilor sunt vaccinati impotriva Bordetelei pertusis, doar 80% dintre cei imunizati sunt si protejati, iar imunitatea dispare oricum (tarziu) in adolescenta. Deoarece la aceasta varsta nu s-au facut toate imunizarile si toate rapelurile, deci eficienta vaccinului nu este maxima, iar adultii sunt un rezervor pentru Bordetella, riscul de infectie este foarte ridicat. Infectiile cu Stafilococul auriu se pot complica prin abcese pulmonare, revarsate parapneumonice sau empieme pulmonare.

2. Copii mici (pana la varsta de 7-10 ani): la aceasta grupa de varsta cel mai adesea sunt diagnosticate pneumonii virale. Pneumoniile bacteriene apar si ele frecvent, cel mai adesea fiind vorba de infectii cu Streptococul pneumoniae (pana la 44% din totalitatea pneumoniilor bacteriene). Copiii din aceasta categorie au un risc suplimentar de a se infecta si cu Mycoplasma pneumoniae.

3. Copii mai mari si adolescenti: una din cele mai frecvente cauze este Mycolasma pneumoniae (pana la 35% din totalitatea cazurilor spitalizate). Adolescentii mai mari isi pot pierde in timp imunitatea fata de Bordetella pertusis si astfel devin vulnerabili in fata acestor infectii. Spre deosebire de tusea convulsiva pe care o determina la copiii mici, Bordetella are un tablou diferit la adolescenti: determina aparitia unei tuse paroxistice care persista mai mult de 3 saptamani, pana la 3 luni. Pneumoniile bacteriene sunt cauzate adesea si de Streptococul pneumoniae.

4. Cauze rare: desi mai rar, si urmatorii agenti patogeni pot fi incriminati in aparitia pneumoniilor la copii: Histoplasma capsulatum, Blastomyces dermatitides, Cryptococcus.

5. Situatii particulare: exista anumiti germeni sau virusuri care determina afectiunea in functie de terenul pe care il intalnesc. Astfel, virusul respirator sincitial determina infectii respiratorii de tract inferior (cu evolutie mai grava) la sugari, speciile de Legionella sunt incriminate mai ales la pacientii imunocompromisi, in timp ce virusurile herpetice determina doar in rare cazuri pneumonie. Copiii cu fibroza chistica se infecteza mai frecvent cu stafilococi aurii, Pseudomonas aeruginosa sau alti germeni multirezistenti la tratament.
Nu toate pneumoniile sunt cauzate de agenti infectiosi, la sugari mai ales existand si un risc ridicat de aparitie a pneumoniilor de aspiratie, sau a celor chimice.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 1 ianuarie, 2020, 9:41

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *