Prima Pagina » Sanatate A-Z » ORL » Cauzele polipilor nazali

Cauzele polipilor nazali

Polipii au origine in sinusurile nazale si apoi cresc si se dezvolta, ajungand sa plonjeze in ariile deschise. Polipii pot creste atat de mult incat ajung sa blocheze efectiv caile respiratorii. Caile respiratorii si sinusurile sunt captusite cu o membrana ce secreta mucus, care are o serie de roluri foarte importante, printre care umectarea lumenului, purificarea si incalzirea aerului, retinerea particulelor straine. Membrana contine vase sangvine microscopice si cili, structuri similare firului de par, care faciliteaza oprirea fizica a particulelor straine si impingerea lor spre exterior.

Aceasta mucoasa este locul de origine al polipilor nazali. Daca la nivelul ei apare o inflamatie cronica, indiferent de cauzele acesteia, riscul de formare al polipilor este semnificativ cresut. Patogeneza exacta a polipozei nazale nu este deocamdata cunoscuta, insa specialistii au corelat aparitia polipilor cu o serie de afectiuni din sfera respiratorie, alergica si ORL, printre care:

  • Astmul bronsic: este prezent la 25 – 50% din pacientii cu polipi;
  • Fibroza chistica: este prezenta la 6 – 48% din pacienti;
  • Rinita alergica;
  • Rinosinuzita cronica;
  • Dischinezia ciliara primara;
  • Intoleranta (sensibilitatea) la aspirina: este prezenta la 30% dintre pacienti;
  • Sindromul Churg-Strauss: 50% din pacientii cu acest diagnostic au si polipi nazali;
  • Sindromul Young: consta in sinuzita cronica, polipoza nazala si azospermie;

In ciuda acestor date, studiile au demonstrat ca polipii nazali sunt mai adesea asociati afectiunilor nonalergice decat celor alergice. Ei apar mai frecvent la pacientii cu astm nonalergic (31%) decat la pacientii cu astm alergic (5%). O afectiune nazala sau sinuzala este clasificata ca fiind cronica daca semnele si simptomele inflamatiei dureaza cel putin 12 saptamani. Rolul inflamatiei in polipoza nazala nu este clar, insa investigatiile histologice au demonstrat existenta infiltratelor inflamatorii in structura, baza in jurul polipilor nazali.

Articole Similare:

Ultima actualizare: duminică, 11 septembrie, 2011, 15:42

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *