Prima Pagina » Corpul Uman » Cavitatea Abdominala

Cavitatea Abdominala

Abdomenul este cea mai mare cavitate a corpului, intinzandu-se de la diafragm pana la bazin. Delimitat posterior de coloana vertebrala, in partile superioare de coaste, partea anterioara a abdomenului este un perete muscular gros. In abdomen exista un mare numar de organe, frecvent denumite viscere. Aproape tot tractul alimentar este situat in interiorul abdomenului, incepand cu stomacul asezat sub diafragm si sfarsind cu rectul, care se goleste prin anus. Tractul alimentar reprezinta sistemul de prelucrare si excretie a alimentelor – descompune alimentele in substante care pot fi absorbite in sange pentru a fi transportate in alte parti ale corpului si elimina reziduurile nedigerabile. In sustinerea functiilor tractului alimentar intervin glande abdominale importante, cum ar fi ficatul si pancreasul si, in plus, splina, care face parte din sistemul vascular limfatic. O retea imensa de vase sanguine deserveste toate organele si nervii abdominali.

In spatele canalului alimentar se gasesc rinichii, fiecare legat de vezica printr-un conduct denumit ureter, care se afla in partea inferioara a abdomenului si in care urina este acumulata  inainte  de evacuare. Strans legat de aparatul urinar este aparatul de reproducere. La femei, aproape toate organele sexulae se gasesc in interiorul organismului, iar la barbati o parte  din organele  sexuale coboara, inainte de nastere, in pozitia lor definitiva, in afara organismului.

Poate parea imposibil ca atat de multe organe vitale sa incapa intr-un spatiu atat de mic, dar cei 10 m (33 picioare) de intestin sunt pliati si astfel pot avea loc in interiorul abdomenului. Penrtru fixarea organelor, abdomenul este prevazut cu o membrana denumita peritoneu, de care organele sunt atasate prin mezenter.

Peritoneul acopera toate organele continute in interiorul abdomenului. Astfel, ficatul, stomacul si intestinele sunt acoperite de peritoneu, la fel ca splina, vezica urinara, pancreasul, uterul si apendicele. Peritoneul are functia de a permite miscari relativ libere ale variatelor structuri din abdomen. In timp ce peritoneul acopera organe cum ar fi stomacul,  el captuseste, in acelasi timp, si cavitatea abdominala. Partea de peritoneu cae acopera organele se numeste peritoneu visceral, iar cea de-a doua este denumita peritoneu parietal. Peritoneul parietal are o inervatie senzitiva bogata, astfel incat orice leziune sau inflamatie ce apare la nivelul acestuia  este resimtita ca o durere localizata acuta. Peritoneul visceral nu este atat de sensibil si durerea apare  daca intestinul este tractionat sau destins.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 23 februarie, 2012, 7:18

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *