Prima Pagina » Corpul Uman » Sistemul Digestiv » Cavitatea bucala

Cavitatea bucala

Cavitatea bucala este situata sub bolta palatina, care o separa de fosele nazale. Planseul cavitatii bucale este ocupat in cea mai mare parte de limba. Cavitatea bucala comunica anterior la nivelul orificiului bucal (dintre cele doua buze, superioara si inferioara) cu exteriorul, iar posterior, prin intermediul istmului gatlejului, cu bucofaringele. Lateral, cavitatea bucala corespunde obrajilor.

In interirul cavitatii bucale arcadele dentare, superioara si inferioara, impart aceasta cavitate in doua compartimente, si anume:

vestibulul bucal cuprins intre buze si obraji, pe de o parte, si arcadele dentare pe de alta parte;

cavitatea bucala propriu zisa situata indaratul acestor arcade.

Limba este un organ musculo-membranos avand rol important in masticatie, deglutitie, vorbire, si in perceperea excitatiilor exteroceptive si gustative. Ea este constitutita din numerosi muschi ce se insera pe oasele si organele vecine, si prezinta un varf si un corp, libere in cavitatea bucala, continuate posterior de baza limbii. Limba este inervata motor de nervul hipoglos (XII), iar inervatia senzitiva si senzoriala este data de nervii trigemen (V), respectiv facial (VII), glosofaringian (IX) si vag (X).

Dintii sunt cele mai dure formatiuni osoase, care prezinta descriptiv trei componente si anume:

  • radacina, implantata in alveola dentara;
  • colet, in continuarea radacinii in raport cu gingia;
  • coroana dentara la exterior, ultima vizibila si de culoare albicioasa.

Exista la copii, dentitia de lapte, sau decidua (cazatoare), care este formata din 20 de dinti. Aceasta dentitie este inlocuita treptat spre varsta adulta, prin inmuguriri succesive pornite din maxilare, de dentitia definitiva alcatuita din 32 de dinti, cate 16 pe fiecare arcada. O hemiarcada cuprinde la adult, de la linia mediana si anterior spre lateral si posterior, urmatorii dinti: 2 incisivi (I), 1 canin (C), 2 premolari (PM), si 3 molari (M).

Din punct de vedere functional dintii au rol pe de o parte in vorbire (in pronuntia unor consoane), iar pe de alta parte au rol important in masticatie, fiind perfect adaptati pentru taierea, zdrobirea si macinarea alimentelor.

In interiorul cavitatii bucale se gaseste mucoasa bucala cu un epiteliu pavimentos stratificat necheratinizat, care la nivelul fiecarui col dentar se ingroasa alcatuind gingia. Mucoasa de pe fata dorsala, marginile si varful limbii prezinta in plus papilele linguale si mugurii gustativi. In cavitatea bucala se deschid canalele de excretie ale glandelor mari salivare – glanda parotida, in vestibulul bucal, si – glandele submaxilara si sublinguala pe planseul bucal, inaintea bazei limbii. Aceste glande salivare perechi se gasesc imprejurul cavitatii bucale, astfel: parotida – in spatele mandibulei si sub urechea externa, submaxilara – intern de marginea inferioara si gonionul mandibulei, iar sublinguala – in spatele corpului mandibulei, sub mucoasa planseului bucal. In peretii cavitatii bucale mucoasa prezinta si numeroase glande salivare mici.

 Omul are doua dentitii:

1.       dentitia de lapte/temporara – 20 dinti:

Formula dentara (pe jumatate de arcada):

I 2/2, C 1/1, M 2/2;

   2.     dentitia definitiva – 32 dinti:

Formula dentara (pe jumatate de arcada):

I 2/2, C 1/1, PM 2/2, M 3/3.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 15 august, 2019, 19:03

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *