Prima Pagina » Corpul Uman » Cavitatea craniana

Cavitatea craniana

Craniul este constituit din doua parti: cavitatea craniana, care adaposteste creierul; si fata care reprezinta un cadru de sustinere pentru ochi, nas si gura.

Creierul umple complet cutia craniana. Cresterea lui este cea care determina forma craniului. Initial, oasele craniului sunt unite prin cartilaje, care permit miscarile oaselor. Cartilajul este inlocuit treptat de catre os in primele 18-24 luni de viata, dupa care craniul devine rigid.

Creierul are aspectul unei mase moi de consistenta gelatinoasa, care poate fi usor strivita. Este invelit intr-o membrana tisulara rezistenta, denumita duramater, si aceasta, impreuna cu oasele craniului, protejeaza creierul.

Totusi, daca creierul este lezat si, prin urmare, este edematiat, tesutul sau poate fi in continuare distrus prin strivire la contactul cu invelisul osos exterior.

Cavitatile mai mici din craniu includ fosele nazale si mult mai micile sinusuri sau cavitati aeriene care comunica cu aceasta. Mandibula este considerata, de obicei, ca un accesoriu al craniului.

La baza craniului exista mai multe orificii care permit trecerea arterelor, nervilor si venelor. Cel mai mare dintre ele, denumit foramen magnum (gaura occipitala), este orificiul de intrare al maduvei spinarii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 26 decembrie, 2019, 8:33

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *