Prima Pagina » Corpul Uman » Cavitatea toracica

Cavitatea toracica

Toracele sau pieptul este o cusca osoasa care contine doua din cele mai importante organe ale corpului: plamanii si inima. Functia de baza a acestora este de a transfera oxigenul din aer la tesuturi, unde este esential pentru procesele vitale.

Cusca toracica este localizata imediat sub piele. Include in totalitate plamanii si inima, inclusiv suprafetele lor inferioare, si are forma de clopot. Este articulata de coloana toracica si este inchisa de diafragm, muschiul ce separa toracele de abdomen.

Intre coaste exista alti muschi denumiti intercostali. In consecinta, peretele toracic constituie o punga musculara in forma de clopot – avand drept suport coastele – care, prin miscari de expansiune si relaxare, este capabila sa absoarba si sa elimine aerul din plamani prin traheea care porneste din torace spre gat.

Tot interiorul cavitatii este acoperit de o membrana denumita pleura. Membrane asemanatoare acopera plamanii si inima. Cand pleura se inflameaza, da nastere starii cunoscute drept pleurezie.

Plamanul stang si drept ocupa majoritatea toracelui si sunt conectati la trahee prin bronhiile principale.

Din bronhiile principale ale fiecarui plaman se desprind conductele aeriene mai mici sub forma arborescenta, numite bronhii, care conduc aerul la alveolele pulmonare, unde oxigenul este extras din aer si difuzat in sange, iar dioxidul de carbon – produs rezidual de catabolism – trece in sens opus.

Inima se gaseste intre cei doi plamani in interiorul propriei membrane seroase. Inima primeste sange  din organism prin intermediul cavitatilor drepte (atriul drept si ventriculul drept) si il pompeaza in plamani.

Sangele incarcat cu oxigen se intoarce la atriul stang si ventriculul stang, de unde este expulzat in principala artera a corpului – aorta.

In afara de inima si plamani, toracele contine esofagul, care transporta  hrana de la cavitatea bucala pana in stomac, care este situat imediat dupa diafragm. Exista, de asemenea, o glanda denumita timus, situata in portiunea superioara a toracelui, anterior traheei.

Timusul joaca un rol important in reglarea mecanismelor de aparare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 27 februarie, 2019, 22:35

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *