Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Ce sunt vitaminele? De care vitamine ai nevoie?

Ce sunt vitaminele? De care vitamine ai nevoie?

Ce sunt vitaminele De care vitamine ai nevoie

Vitaminele, sunt substante organice naturale, necesare organismului in cantitati foarte mici, dar pe care nu le poate sintetiza pe masura nevoilor sale. Din aceasta cauza, el trebuie sa le primeasca din mediul ambiant prin alimente.

Cuvantul vitamina a aparut in anul 1912, cand chimistul polonez Cazimir Funk a denumit astfel o substanta cristalina izolata din tarate de orez, care avea azot si reactie alcalina si care vindeca polinevrita porumbeilor. Prin molecula lor, vitaminele nu elibereaza energie si nu furnizeaza material plastic. Prezenta lor insa este indispensabila desfasurarii normale a proceselor metabolice generatoare de energie si a celor anabolice morfogenetice. De aceea, vitaminele sunt considerate biostimulatori si sunt incluse in grupa substantelor active, ca si enzimele si hormonii.

Vitaminele se sintetizeaza, in fond, in plante. Organismul uman le obtine nemijlocit din alimentele vegetale sau, indirect, din produsele alimentare animaliere. Vitaminele indeplinesc in organism functia de catalizatori. Imbinandu-se cu proteinele, ele formeaza fermenti si iau parte la diverse reactii fermentative.

Continutul in vitamine al ratiei alimentare are o importanta deosebita pentru sanatatea populatiei. Astfel, vitaminele joaca un rol important in prevenirea unor imbolnaviri. S-a constatat ca excesul si insuficienta lor in ratia alimentara pot provoca o serie de tulburari patologice, care conduc la declansarea unor boli specifice.

Rolul vitaminelor in organism nu se limiteaza doar la prevenirea unor imbolnaviri. Este dovedit rolul vitaminelor in desfasurarea normala a proceselor metabolice din organism, in asigurarea unei functionalitati optime a sistemului nervos central, a aparatului digestiv, a sistemului hematopoietic etc. De asemenea, este cunoscut faptul ca vitaminele maresc rezistenta organismului la infectii, toxine, ca favorizeaza adaptarea organismului la diverse conditii de mediu si de munca.

Toate acestea ne demonstreaza ca vitaminele, pe langa rolul lor in prevenirea unor imbolnaviri, contribuie si la asigurarea unei functionalitati si stari de sanatate optime ale organismului. Datorita acestui rol, organismul are nevoie de cantitati mai mari de astfel de vitamine decat de cele care previn imbolnavirile.

Pentru asigurarea efectului favorabil al vitaminelor este necesar un aport constant de vitamine, in proportii bine definite, ingerate concomitent cu factorii nutritivi, in al caror metabolism intervin. Acest aport trebuie realizat prin asigurarea unui continut corespunzator de vitamine in ratia alimentara, si nu prin consumarea preparatelor vitaminice.

O mare importanta o are echilibrul dintre vitamine. Surplusul unora si insuficienta altora pot influenta metabolismul general, provocand diferite dereglari. Desi necesitatea in vitamine este de miligrame, nu este atat de usor sa o asiguri. Aprovizionarea organismului cu vitamine depinde de anotimp. Iarna si primavara devreme (sau in cazul consumului fructelor si legumelor pastrate timp indelungat), pot surveni hipovitaminoze mai mult sau mai putin pronuntate.

In unele cazuri, la vitamine se refera si substantele chimice care au o actiune asemanatoare cu cea a vitaminelor. Pana astazi au fost studiate aproximativ 30 de vitamine si substante asemanatoare cu ele. O influenta directa asupra organismului si asupra sanatatii o au 20 dintre ele.

Vitaminele au fost clasificate in functie de solubilitatea lor in apa sau in lipide. De aici, fiecarei grupe si fiecarei vitamine le corespund anumite particularitati. Vitaminele au fost clasificate cu mult timp in urma; fiecare grupa avea denumirea sa: cele hidrosolubile se numeau enzimovitamine, cele liposolubile – hormonvitamine.

 In continuare prezentam clasificarea vitaminelor dupa K. Petrovski si V. Vanhanen:

Vitaminele liposolubile

  • Vitamina A (retinolul)
  • Provitamina A (carotenul)
  • Vitamina D (calciferolul)
  • Vitamina E (tocoferolul)
  • Vitamina K (filochinonul).

Vitaminele hidrosolubile

  • Vitamina B1 (tiamina)
  • Vitamina B2 (riboflavina)
  • Vitamina B6 (piridoxina)
  • Vitamina B12 (ciancobalamina)
  • Vitamina Bc (acidul folic)
  • Vitamina B3 (acidul pantotenic)
  • Vitamina H (biotina)
  • Vitamina C (acidul ascorbic)
  • Vitamina P (citrina)
  •  Vitamina PP (niacina,  nicotinamida).

Substante cu efecte vitaminice

  • Acidul pangamic (vitamina B15)
  • Acidul paraaminobenzoic (vitamina H1)
  • Colina (vitamina B4)
  • Inozitolul (vitamina B8)
  • Carnitina (vitamina Bt)
  • Vitamina F, vitamina U.

Una dintre cele mai importante vitamine, care indeplinesc mai multe functii, se considera vitamina C (acidul ascorbic) – C6H8O6.

Vitaminele au fost numite, la descoperirea lor, cu literele alfabetului latin, si anume: A, B, C, D, E etc. Descoperindu-se mai multe vitamine in cadrul aceleiasi grupe, literei alfabetului i s-a adaugat o cifra. De exemplu: A1, B1, B2, B12 etc. Vitaminele au fost denumite si conform bolii pe care se presupunea ca o previn. De exemplu: vitamina C – antiscorbutica, vitamina B1 – antiberilica etc. In fine, denumirea vitaminelor se mai face si conform structurii lor chimice. Astfel, vitamina B1 este numita tiamina; vitamina B2 – riboflavina; vitamina B6 – piridoxina; vitamina B12 – cianocobalamina; vitamina C – acid ascorbic etc.

In general, o ratie alimentara echilibrata in structura ei proteica, lipidica si glucidica, alcatuita din alimente care si-au pastrat valoarea nutritiva initiala, asigura si un aport corespunzator de vitamine. Totusi, in lumina studiilor actuale referitor la nevoile organismului in unele vitamine, la stadiul actual de prelucrare culinara si tehnologica a alimentelor, la resursele alimentare, asigurarea nevoilor in vitaminele A, B1, B2, PP si C constituie deseori o problema. Din aceasta cauza, igienistii practicieni acorda o deosebita atentie in primul rand acestor vitamine, iar in anchetele alimentare ei urmaresc mai ales continutul lor in ratie. In continuare ne vom opri mai amanuntit doar la aceste vitamine.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 9 martie, 2013, 8:49 Afisari: 79

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *