Prima Pagina » Sanatate A-Z » Farmacologie » Cefalosporine din Generatia a II-A

Cefalosporine din Generatia a II-A

Cefamandol

Farmacocinetica:

Dupa administrare orala nu atinge concentratii plasmatice active. Administrat i.m., con­centratia plasmatica maxima este 30 mcg/ml. Legare de proteinele plasmatice aproximativ 70%. Eliminare renala in forma activa.

Farmacodinamica:

Spectrul antimicrobian cuprinde:

  • coci gram pozitiv: pneumococ, streptococ, stafilococ auriu, stafilococ epidermidis;
  • bacili gram negativ colibacili, K. pneumoniae, Proteus mirabilis, unele tulpini de Proteus indol-pozitiv, Citrobacter, Providencia, H. influenzae.

Sunt rezistenti: stafilococul rezistent la meticilina, Listeria, Pseudomonas.

Farmacotoxicologie:

Reactiile adverse sunt comune cefalosporinelor. Se evita consumul de alcool deoarece apar efecte de tip disulfiram.

Este indicat in infectii cu stafilococi, Haemophilus rezistent la ampicilina, pneumonii cu K. pneumoniae, infectii urinare, chirurgicale.

Administrare i.m. sau i.v. lent, perfuzie. Adulti 500 mg – 1 g la 4-8 ore. In infectii grave se poate creste la 12 g/zi. Copii 50 mg/kg/zi in 3-4 prize. In insuficienta renala se reduc dozele infunctie de clearence-ul creatininei. La sugari si copii 30-100 mg/kg/zi.

Cefuroxima

Farmacocinetica:

Cefuroxima ca atare este inactiva dupa administrare orala. Sub forma de cefuroxim-axetil are biodisponibilitate orala buna. In mucoasa intestinala si in sange hidrolizeaza si elibereaza cefuroxima. Difuziune buna in tesuturi cu realizarea de concentratii active in LCR (de aceea este utila in tratamentul meningitelor cu H. influenzae). Eliminare renala (peste 90%) in forma activa.

Farmacodinamica:

Spectrul antimicrobian cuprinde:

  • bacili gram negativ, inclusiv unele tulpini rezistente de E. coli, Klebsiella, Enterobacter, Citrobacter, Providencia, Proteus indol-pozitiv, IH. influenzae rezistent la ampicilina;
  • bacili gram negativ anaerobi, inclusiv Bacteroides fragilis;
  • coci gram pozitiv: streptococi, pneumococi, stafilococi.

Reactiile adverse sunt comune cefalosporinelor.

Farmacoterapie:

Este indicata in infectii cu germeni sensibili: cu stafilococi; H. influenzae rezistent la ampicilina, pneumonii cu K. Pneumoniae; infectii urmare; infectii chirurgicale; infectii cu enterobacteriaceae (se asociaza cu aminoglicozide in cazurile grave).

Farmacografie:

Oral, cefuroxim axetil, 500 mg de 2 ori/zi in infectii ale aparatului respirator (pneumonii, bronsite) si 125 mg de 2 ori/zi in infectii urmare.

Se administreaza i.m. (suspensie) si i.v. (solutie).

Adulti i.m. sau i.v.: 750 mg de 3 ori/zi; in infectii urinare grave se poate creste la 1,5 g de 3 ori/zi.

Cefoxitina

Farmacocinetica:

Este inactiva dupa administrare orala. Dupa administrare i.m. are difuziune buna in tesuturi, iar concentratia activa se mentine aproximativ 2 ore. Legarea de proteinele plasmatice este in medie 70%. Eliminare renala predominant nebiotransformata.

Farmacodinamica:

Spectrul antimicrobian cuprinde:

  • coci gram pozitiv: pneumococ;
  • coci gram negativ: gonococ;
  • bacili gram negativ: E. coli, Proteus mirabilis;
  • bacterii anaerobe: B. fragilis, Peptostreptococus, Cl. perfringens.

Farmacotoxicologie:

Recile adverse sunt comune cefalosporinelor.

Farmacoterapie:

Este indicata (datorita spectrului antimicrobian) in infectii mixte cu aerobi si anaerobi (peritonita, infectii abdominale, pelvine); uretrita gonococica cu germeni rezistenti la penici­line; preoperator pentru prevenirea infectiilor chirurgicale.

Farmacografie:

Adult, i.m. sau i.v. 1-2 g la 8 ore. Copii 20-40 mg/kg la 6-8 ore; nou-nascut 20-40 mg/kg la 12 ore in prima saptamana de viata si la 8 ore la 1-4 saptamani.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 11 aprilie, 2013, 13:29

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *