Prima Pagina » Sanatate A-Z » Farmacologie » Cefalosporine Parenterale din Generatia I-A

Cefalosporine Parenterale din Generatia I-A

Cefalotina

Farmacocinetica:

Dupa administrare orala nu se ating concentratii plasmatice eficiente. Absorbtia i.m. este rapida si completa (concentratiile plasmatice sunt de 20 mcg/ml in 30 de minute). La admi­nistrare i.v. realizeaza concentratii plasmatice mari, 40-60 mcg/ml pentru 1 g de substanta. Difuziunea in tesuturi este buna, redusa in LCR (concentratii ineficiente). Mctabolizarea hepa­tica se face prin dezacetilare, metabolitul fiind mai putin activ. Eliminarea se face renal prin secretie tubulara (peste 50%), cu realizarea unor concentratii mari in urina. in insuficienta rena­la este necesara reducerea dozelor.

Farmacodinamica:

Spectrul antimicrobian este asemanator benzilpenicilinei si cuprinde in plus stafilococul penicilinazosecretor (este rezistenta la majoritatea betalactamazelor stafilococice). Este inacti­va pe stafilococii rezistenti la meticilina.

Farmacotoxicologie:

Reactiile adverse sunt comune cefalosporinelor. La doze mari, de 6 g/zi, administrate mai mult de 3 zile poate produce deprimare medulara sau nefrita interstitiala (risc mare la bolnavi cu insuficienta renala). La administrare i.v. poate produce tromboflebita locala (pentru evitarea fenomenului se dilueaza 1g de substanta in 20-30 ml solutie ser fiziologic sau apa distilata, iar administrarea se face lent in 20-30 minute).

Farmacoterapie:

Este indicata in infectii severe cu germeni sensibili: septicemie, endocardita, peritonita, avort septic, infectii respiratorii, urinare, ale tesuturilor moi.

Farmacografie:

Administrarea se face i.v. lent sau in perfuzie si i.m. Adult 0,5-1 g la 4-6 ore; se poate creste in cazuri grave la 12 g/zi. Copii 100 mg/kg/, fractionat in 4 prize la 6 ore (nu se vor depasi 120 mg/kg/zi).

Cefazolina

Farmacocinetica:

Inactiva dupa administrare orala. Realizeaza concentratii plasmatice mari dupa administrare i.m. sau i.v. (pentru 1 g de substanta 60 mcg/ml si respectiv 90-120 mcg/ml). Legare de proteinele plasmatice, mai mare de 80%. Are Tl/2 mai lung comparativ cu cefalotina, iar concentratia activa se mentine in tesuturi 9-10 ore. Eliminarea se face renal, predominant prin filtrare glomerulara.

Farmacodinamica, Farmacotoxicologie, Farmacoterapie:

Asemanatoare cefalotinei.

Farmacografie:

Se administreaza i.m. sau i.v. Adult: 500mg-2g la 6-12 ore in functie de gravitatea infectiei (nu se depasesc 6 g/zi). In insuficienta renala se creste intervalul dintre doze. Copii 25-50-100 mg/kg/zi in functie de gravitatea infectiei.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 11 aprilie, 2013, 13:25

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *