Prima Pagina » Medicamente » Medicamente C » Cefuroxima

Cefuroxima

Prospect

Compozitie

Cefuroxima 250 mg, comprimate, fiecare comprimat contine cefuroxima 250 mg sub forma de cefuroxima axetil. Cefuroxima 500 mg, comprimate- fiecare comprimat contine cefuroxima 500 mg sub forma de cefuroxima axetil.

Preparatul se prezinta sub forma de comprimate, in forma de capsula, de culoare alba pana la aproape alba, inscriptionate „A33″ sau „A34″pe una din fete.

Indicatii

Cefuroxima este indicata in tratamentul formelor usoare si moderate ale infectiilor determinate de microorganisme sensibile la cefuroxima, cum sunt:

 • infectii ale tractului respirator superior: otite medii acute, sinuzite, amigdalite si faringite,
 • infectii ale aparatului respirator inferior: bronsite acute, exacerbari ale bronsitelor cronice, pneumonii,
 • infectii necomplicate ale tractului urinar inferior : cistite,
 • infectii cutanate si ale tesuturilor moi: furunculoze, piodermite si impetigo,
 • tratamentul fazei precoce a bolii Lyme (faza I) si prevenirea ulterioara a complicatiilor tardive la adulti si copii cu varsta peste 12 ani.

Trebuie luate in considerare ghidurile oficiale, privind utilizarea corespunzatoare a chimioterapicelor antibacteriene.

Doze si mod de administrare

CefuroximaDurata obisnuita a terapiei este de 7 zile (variind intre 5 si 10 zile). In cazul amigdalitelor determinate de Streptococcus pyogenes, se recomanda o durata a tratamentului de cel putin 10 zile. Durata tratamentului stadiului precoce al bolii Lyme trebuie sa fie de 20 zile. Pentru o absorbtie optima, Cefuroxima Antibiotice trebuie administrat imediat dupa masa fara a mesteca sau zdrobi comprimatele.

Dozele depind de severitatea infectiei. Pentru infectiile severe, se recomanda formele parenterale de cefuroxima. Atunci cand este cazul, cefuroxima este eficace dupa tratamentul parenteral cu cefuroxima sodica, in tratamentul pneumoniei si exacerbarilor bronsitei cronice.

Dozele recomandate pentru comprimate adulti si copii cu varsta peste 12 ani:

 • Infectiile tractului respirator superior: 250-500 mg de doua ori pe zi.
 • Infectiile aparatului respirator inferior: 500 mg de doua ori pe zi.
 • Infectiile necomplicate ale tractului urinar inferior: 125-250 mg de doua ori pe zi.
 • Infectii cutanate si ale tesuturilor moi: 250-500 mg de doua ori pe zi.
 • Faza precoce a bolii Lyme: 500 mg de doua ori pe zi, timp de 20 zile.

Copii cu varsta cuprinsa intre 5 si 12 ani:

Indicatiile mai sus mentionate, daca sunt relevante pentru aceasta grupa de varsta: 125-250 mg de doua ori pe zi.

Otita medie acuta: 250 mg de doua ori pe zi.

Copii cu varsta sub 5 ani:

Comprimatele de cefuroxima axetil nu se recomanda copiilor cu varsta sub 5 ani. Pentru aceasta grupa de varsta se recomanda utilizarea suspensiei orale. Nu exista experienta privind utilizarea la copiii cu varsta sub 3 luni.

Dozele la pacientii cu insuficienta renala, la pacientii dializati si la varstnici: Nu sunt necesare precautii speciale la pacientii cu insuficienta renala, la dializati sau la cei in varsta, daca doza zilnica nu depaseste 1 gram. La pacientii cu insuficienta renala si clearance -ul creatininei sub 20 ml /min, cefuroxima trebuie utilizata cu precautie. Pacientii tratati prin hemodializa, necesita o doza suplimentara de cefuroxima, la sfarsitul fiecarei sedinte de dializa.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la cefuroxima, la alte cefalosporine sau la oricare dintre excipienti. Reactie de hipersensibilitate imediata si/sau severa, la peniciline sau alte tipuri de antibiotice betalactamice.

Atentionari si precautii speciale

Daca dupa administrarea cefuroximei apar reactii de sensibilitate , trebuie oprita imediat utilizarea medicamentului si instituit tratamentul corespunzator. Se recomanda atentie deosebita la pacientii care au prezentat reactii alergice la penicilina sau la alte antibiotice beta-lactamice.

Similar altor antibiotice cu spectru larg, utilizarea pe termen lung a cefuroximei poate determina aparitia microorganismelor rezistente (de exemplu: Candida , Enterococci, Clostridium difficile), ceea ce poate necesita intreruperea tratamentului.

La pacientii care prezinta diaree severa in timpul sau dupa utilizarea cefuroximei, ar trebui luat in considerare riscul aparitiei colitei pseudomembranoase, amenintatoare de viata. In aceste conditii, utilizarea cefuroximei ar trebui intrerupta si instituit tratamentul corespunzator. Utilizarea preparatelor care inhiba peristaltismul intestinal este contraindicata (vezi pct. 4.8). Un tratament de 20 zile pentru boala Lyme poate determina cresterea frecventei aparitiei diareei. Utilizarea pe termen lung a cefuroximei poate determina aparitia unui numar mare de germeni patogeni rezistenti la cefuroxima. Este foarte important ca pacientul sa fie atent monitorizat. Daca apare o suprainfectie in timpul tratamentului, trebuie luate masuri corespunzatoare.

Utilizarea cefuroximei nu este recomandata la pacientii cu tulburari severe ale tractului intestinal, insotite de diaree si varsaturi, deoarece in aceasta situatie nu este asigurata o absorbtie suficienta. Ar trebui luata in considerare administrarea cefuroximei sub forma parenterala. In urma tratamentului cu cefuroxima pentru boala Lyme, a fost raportata reactia Jarisch-Herxheimer. Reactia rezulta direct din activitatea bactericida a cefuroximei asupra spirochetei Borrelia burgdorferi. Pacientii ar trebui informati asupra acestei reactii frecvente si, deregula, autolimitate, ea fiind o consecinta a tratamentului cu antibiotice a bolii Lyme.

Nu se recomanda utilizarea simultana a medicamentelor care cresc pH -ul gastric (vezi pct. 4.5). Referitor la tratamentul fazei precoce a bolii Lyme, exista doar experienta clinica referitoare la utilizarea acestui medicament la copiii cu varsta peste 12 ani si la adulti. In timpul tratamentului cu cefuroxima sodica, anumiti copii au prezentat pierderea usoara sau moderata a auzului.

Interactiuni

Administrarea simultana a medicamentelor care cresc pH -ul gastric scade biodisponibilitatea cefuroximei. Se recomanda evitarea acestei asocieri. Se recomanda evitarea asocierii cefuroximei cu tetracicline, macrolide sau cloramfenicol , deoarece medicamentele bacteriostatice pot interfera cu actiunea bactericida a cefalosporinelor. Administrarea concomitenta cu probenecid poate determina concentratii mai mari si sustinute de cefuroxima in ser si in bila.

Cefalosporinele in doze mari trebuie administrate cu precautie pacientilor tratati cu diuretice puternice, aminoglicozide sau amfotericina, deoarece aceste asocieri cresc riscul de nefrotoxicitate. Cefuroxima poate interfera cu determinarea glicozuriei, cand se folosesc reactivi continand cupru (solutie Benedict sau Fehling, Clinitest). Pentru determinarea valorii glucozei, in sange sau plasma, la pacientii tratati cu cefuroxima, se recomanda metodele glucozoxidazei sau hexokinazei. Utilizarea cefuroximei poate fi insotita de un rezultat fals pozitiv la testul Coombs. Aceasta poate influenta acuratetea testelor sanguine.

Cefuroxima nu interfera cu testul picratului alcalin pentru determinarea valorii creatininei.

Sarcina si alaptarea

Nu sunt suficiente date pentru evaluarea posibilelor efecte negative ale utilizarii cefuroximei pe perioada sarcinii. Studiile la animale nu au evidentiat efecte nedorite pana in prezent. Cefuroxima traverseaza bariera feto-placentara. In timpul sarcinii, cefuroxima trebuie utilizata numai daca medicul considera ca este absolut necesar. Cefuroxima este excretata intr-o mica masura in laptele matern; alaptarea ar trebui intrerupta la femeile care urmeaza tratament cu cefuroxima.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje: Nu exista studii privind efectul cefuroximei asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Cu toate acestea, nu este de asteptat niciun efect.

Reactii adverse

Reactiile adverse observate sunt clasificate in functie de aparatele, sistemele si organele afectate si prezentate mai jos ca foarte frecvente (>1/10), frecvente (>1/100 si <1/10), mai putin frecvente (>1/1000 si <1/100), rare (>1/10000 si <1/1000), foarte rare (<1/10000), cu frecventa necunoscuta (care nu poate fi estimata din datele disponibile).

Similar altor antibiotice, utilizarea pe termen lung a cefuroximei axetil poate determina suprainfectii secundare, determinate de microorganisme rezistente, de exemplu: Candida , enterococi si Clostridium difficile.

Scaderea concentratiei de hemoglobina, eozinofilie, leucopenie, neutropenie si trombocitopenie . Foarte rare Anemie hemolitica.

Reactia Jarisch-Herxheimer, aparuta in urma utilizarii cefuroximei axetil pentru tratamentul bolii Lyme.

Diaree , greata si varsaturi. Frecventa diareei este corelata cu doza administrata si poate creste pana la 10% in cazul utilizarii comprimatelor. Incidenta este chiar mai mare (aproximativ 13%) in cazul tratamentului prelungit timp de 20 zile pentru faza precoce a bolii Lyme.

Cresteri tranzitorii ale valorii serice a enzimelor hepatice (AST, ALT si LDH) si a valorii serice a bilirubinei. Eruptii cutanate tranzitorii, urticarie, prurit. Eritem polimorf, sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica. Cresterea valorilor serice ale creatininei si ureei, in special la pacientii cu functie renala alterata. Mai putin frecvente Nefrita interstitiala acuta.

Supradozare:

Supradozajul cefalosporinelor poate determina iritatie cerebrala, ducand la convulsii. In cazul supradozajului cefuroximei, concentratiile serice pot fi reduse prin hemodializa si dializa peritoneala.

Mecanismul de actiune

Cefuroxima axetil isi datoreaza activitatea bactericida in vivo, componentei de baza, cefuroxima. Toate cefalosporinele (antibiotice P-lactamice) inhiba producerea peretelui celular si sunt inhibitori selectivi ai sintezei peptidoglicanilor. Primul pas in modul de actiune consta in legarea de receptorii celulari, denumiti proteine de legare a penicilinei. Dupa ce antibioticul P-lactamic s-a legat de acesti receptori, reactia transpeptidazei este inhibata, iar sinteza peptidoglicanilor este blocata. Rezultatul este liza bacteriei.

Rezistenta bacteriana la cefuroxima se poate datora unuia dintre urmatoarele mecanisme:

 • hidroliza de catre beta-lactamaze: cefuroxima poate fi hidrolizata eficient de catre anumite betalactamaze cu spectru extins (BLSE) si de enzime cromozomial – codate, care pot fi induse sau inhibate permanent de anumite specii de bacterii aerobe Gram-negativ,
 • scaderea afinitatii proteinelor care leaga penicilina pentru cefuroxima,
 • impermeabilitatea membranei exterioare, fapt care impiedica accesul cefuroximei la proteinele care leaga penicilina, in microorganismele Gram-negativ,
 • pompe de eflux ale medicamentului.

Stafilococii meticilino-rezistenti (SMR) sunt rezistenti la toate antibioticele beta-lactamice disponibile in prezent, inclusiv cefuroxima. Streptococcus pneumoniae penicilino-rezistent prezinta rezistenta incrucisata la cefalosporine, cum sunt cefuroxima, prin alterarea proteinelor care leaga penicilina. Speciile de H. Influenzae beta-lactamazo-negative, ampicilino – rezistente (BLNAR) trebuie considerate rezistente la cefuroxima, in ciuda sensibilitatii aparente in vitro. Specii de enterobacteriacee, indeosebi Klebsiella si Escherichia coli, care produc BLSE (betalactamaze cu spectru extins) pot fi rezistente clinic la terapia cu cefalosporine, in ciuda sensibilitatii aparente in vitro si trebuie considerate ca fiind rezistente.

Proprietati farmacocinetice

Absorbtie : dupa administrarea orala, cefuroxima axetil este absorbita din tractul gastro-intestinal si hidrolizata rapid in mucoasa intestinala si sange, eliberand in circulatie componenta activa, cefuroxima. Absorbtia optima se produce cand cefuroxima axetil este administrata la scurt timp dupa masa (50-60%). In aceste conditii concentratia serica maxima este atinsa dupa 2-3 ore. Distributie: cefuroxima este distribuita larg in tot organismul, inclusiv lichidul pleural, sputa , oase, lichid sinovial, umoarea apoasa, dar atinge concentratii terapeutice in lichidul cefalorahidian doar in cazul meningelui inflamat. Aproximativ 50% din cefuroxima din circulatie este legata de proteinele plasmatice. Ea traverseaza bariera feto-placentara si a fost detectata in laptele uman. Metabolizare: cefuroxima nu este metabolizata.

Eliminare: cea mai mare parte din doza de cefuroxima este excretata sub forma neschimbata. Aproximativ 50% este excretata prin filtare glomerulara si 50% prin secretie tubulara renala, pe o perioada de 24 ore, cea mai mare cantitate fiind eliminata in primele 6 ore. Concentratii mari sunt atinse in urina . Cantitati mici de cefuroxima sunt excretate prin bila.

Probenecidul actioneaza competitiv cu cefuroxima pentru secretia tubulara renala, determinand concentratii plasmatice crescute si prelungite de cefuroxima. Timpul de injumatatire plasmatica variaza intre 60 si 90 minute si este prelungit la pacientii cu insuficienta renala si la nou-nascuti.

Dializa determina scaderea concentratiei serice de cefuroxima.

Pret:

Cefuroxima antibiotice 500 mg comprimate este disponibila in farmacii la un pret aproximativ de 30 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 16 ianuarie, 2013, 14:34

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *