Prima Pagina » Stiri » Cele mai toxice E-uri alimentare

Cele mai toxice E-uri alimentare

Cele mai toxice E-uri alimentare

Printre pericolele care pandesc organismul din cauza E-urilor se numara alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, ale tubului digestiv, cancerul si cresterea nivelului de colesterol.

Majoritatea produselor alimentare din magazine au in compozitie E-uri. Daca unele dintre acestea sunt considerate inofensive, majoritatea sunt nocive pentru sanatate daca sunt consumate pe perioade mari de timp.  Legislatia din Romania permite producatorilor sa nu mai scrie pe eticheta E nu stiu de care, acestia precizeaza denumirea chimica a aditivului, iar omul devine confuz.

  • Sucurile acidulate contin E 102 – tartrazina si E 110 – galben portocaliu, ambii aditivi fiind coloranti artificiali care nu trebuie consumati frecvent, deoarece ne pun sanatatea ficatului si a rinichilor in pericol. Acest colorant se mai gaseste si in prajituri, cereale glazurate, deserturi instant, peste afumat, icre de peste, sosuri, branzeturi si lactate aromate.
  • Galben de chinolina – E 104 este des intalnit in sucuri de grapefruit rosu. Acesta trebuie consumat cu moderatie, mai ales de copii, deoarece este responsabil de aparitia ADHD -ului. Şi persoanele astmatice trebuie sa evite galbenul de chinolina .
  • Dioxidul de sulf – E 220 este intalnit in bere si vin. Acest aditiv alimentar provoaca dureri de cap, aparitia senzatiei de ameteala si afectiuni intestinale.
  • Aspartamul – E 951 este un indulcitor tot mai des folosit in industria alimentara, deoarece acesta ofera alimentelor un gust aparte, insa poate fi sursa a peste 70 de tipuri de boli canceroase. Nelipsit din guma de mestecat, produsele zaharoase sau bauturi racoritoare, aspartamul duce la scaderea imunitatii, la aparitia bolilor pulmonare, infectii intestinale si urinare.
  • Glutamatul de sodiu – E 621 este aditivul alimentar responsabil de gustul irezistibil al hamburgerilor, pizzei, pastelor bolognese sau carbonara, hotdogul si al shaormei. Acest E este nelipsit din preparatele de tip fast-food. Modul in care aditivul E 621 actioneaza la nivelul organismului este foarte periculos, atrag atentia specialistii in nutritie. Astfel, acest aditiv alimentar nu actioneaza numai la nivelul gustului, ci si al creierului uman. Rolul glutamatului este acela de a da creierului impresia ca acel aliment este foarte gustos.  Desi are capacitatea de a face mancarea irezistibila, acest aditiv este toxic. Cresterea calitatii gustative a alimentelor perturba un mecanism extrem de complex, dar vital pentru fiinta umana – acela al echilibrului dintre satietate si foame.Iar daca ingeram cantitati mari de alimente care contin glutamat, putem suferi de ameteli, dureri de cap si senzatii de greata.
  • Poliricinoleat de pologlicerol – E 476 este des intalnit in dulciurile pe baza de cacao sau ciocolata. Acesta nu trebuie consumat abuziv, deoarece duce la aparitia alergiilor, la dereglari hormonale, tulburari nervoase si la cresterea nivelului de colesterol.
  • Bromatul de potasiu – E 924 – des intalnit in produsele de panificatie, trebuie consumat cu moderatie, deoarece consumul excesiv poate duce la aparitia senzatiei de greata, varsaturi, diaree sau la aparitia diverselor dureri, odata ce este ingerat.
  • Sulfatul de sodiu – E 514 – afecteaza vezica biliara, lactatul de calciu – E 327 prezinta printre efecte adverse stari de hipercalcemie si insuficienta renala.
  • Nitritul si nitratul de sodiu, E250 si E251, impiedica dezvoltarea bacilului botulinic si dau mezelurilor o culoare rozalie, apetisanta. Pot duce insa la formarea nitrozaminelor care sunt cancerigene. In multe zone din Romania nitratii sunt prezenti si in apa de baut si pot avea consecinte grave asupra sanatatii. In cazul sugarilor, urmarile sunt tragice, pentru ca acestia blocheaza hemoglobina si copiii mici pot sa moara prin asfixiere celulara.

Doar 20 de aditivi alimentari, din 315, sunt siguri

E160, E 162, E 300, E100 – sunt numai cativa dintre aditivii alimentari considerati siguri sau inofensivi. Aceste E-uri mai sigure sunt substante naturale extrase din fructe sau legume si se gasesc in alimente sub forma de vitamine, coloranti, lecitina. Din cei peste 315 aditivi alimentari utilizati in prezent, mai putin de 20 sunt E-uri sunt sigure.

E 160 sau licopenul este un colorant rosu-galben, un caroten natural obtinut din rosii. Acesta este unul dintre aditivii considerati siguri si el poate reduce riscul de aparitie a cancerului.

Un alt aditiv alimentar considerat sigur de catre experti este E 162. Cunoscut ca si “rosu de sfecla”, acesta este tot un colorant natural, care se extrage – asa cum ii spune si numele – din sfecla rosie. Substanta se gaseste in produse precum sucuri, lichioruri, prajituri, bomboane si produse de cofetarie, snacksuri. Sub numele de E 300 se ascunde, in unele alimente, cunoscuta vitamina C sau acidul ascorbic.

Acest aditiv potenteaza si mentine culoarea rosie a carnii conservate si, de asemenea, impiedica oxidarea alimentelor, mentinand gustul si culoarea acestora. E 306 este vitamina E, un aditiv considerat inofensiv pentru organism. Ouale, laptele, carnea, uleiul vegetal sunt cateva dintre sursele naturale foarte bogate in vitamina E.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 august, 2011, 17:59 Afisari: 116

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *