Prima Pagina » Medicamente » Medicamente C » Cerebrolysin

Cerebrolysin

Prospect

Compozitie:

Un ml solutie injectabila/perfuzabila de Cerebrolysin contine hidrolizat din proteina din creier de porcina sub forma de solutie concentrata, 215,2 mg si excipienti: hidroxid de sodiu, apa pentru preparate injectabile.

Indicatii terapeutice:

 • Disfunctii cerebrale organice, metabolice si neurodegenerative, in special dementa senila de tip Alzheimer;
 • Complicatii post-accident vascular cerebral;
 • Traumatisme cranio-cerebrale, post-operatorii, contuzii cerebrale sau comotii;

Contraindicatii:

 • Hipersensibilitate la hidrolizat din proteina, din creier de porcina sau la oricare din excipientii produsului;
 • Epilepsie;
 • Insuficienta renala severa;

Precautii:

Nu sunt necesare precautii.

Interactiuni:

Avand in vedere profilul farmacologic al Cerebrolysin-ului, o atentie deosebita trebuie acordata posibilelor reactii adverse atunci cand este administrat concomitent cu medicamentele anti-depresive sau cu inhibitori de monoaminooxidaza (IMAO). In aceste cazuri se recomanda scaderea dozei de medicament anti-depresiv. Cerebrolysin nu trebuie amestecat in perfuzie cu solutii aminoacide neutre.

Atentionari speciale:

Se recomanda prudenta sporita in urmatoarele cazuri:

 • diateza alergica;
 • epilepsie si convulsii de tip “grand mal”; tratamentul cu Cerebrolysin poate determina cresterea frecventei crizelor;
 • desi nu exista dovezi ca Cerebrolysin determina afectare renala, medicamentul nu trebuie administrat in caz de insuficienta renala acuta;

Sarcina si alaptarea:

Studiile la animale nu au indicat toxicitate asupra reproducerii. Totusi, nu au fost efectuate studii la om. Astfel, in timpul sarcinii si alaptarii Cerebrolysin trebuie utilizat numai dupa o atenta evaluare a raportului risc/beneficiu.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje: Cerebrolysin nu afecteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Doze si mod de administrare:

Se pot administra doze unice pana la 50 ml solutie injectabila/perfuzabila Cerebrolysin (10760 mg hidrolizat din proteina din creier de porcina), dar este de preferat tratamentul in cure. O cura optima de tratament implica administrarea zilnica, timp de 10 – 20 zile.
Doza zilnica recomandata:
Disfunctii cerebrale organice, metabolice si neurodegenerative (dementa): doza zilnica recomandata este de 5-30 ml solutie injectabila/perfuzabila Cerebrolysin (1076 – 6456 mg hidrolizat din proteina din creier deporcina).

Complicatii post – accident vascular cerebral: doza zilnica recomandata este de 10 – 50 ml solutie injectabila/ perfuzabila Cerebrolysin (2152 – 10760 mg hidrolizat din proteina din creier de porcina);
Traumatisme cranio-cerebrale, post-operatorii, contuzii cerebrale sau comotii: doza zilnica recomandata este de 10 – 50 ml solutie injectabila/perfuzabila Cerebrolysin (2152 – 10760 mg hidrolizat din proteina din creier de porcina);
Copii: doza zilnica recomandata este de 1 – 2 ml solutie injectabila/perfuzabila Cerebrolysin (215,2 – 430,4 mg hidrolizat din proteina din creier de porcina);

Eficacitatea tratamentului poate fi crescuta prin repetarea curelor, pana nu se mai observa imbunatatiri ale starii de sanatate. Dupa cura initiala, frecventa dozelor poate fi redusa la de 2 – 3 ori pe saptamana. Intre cure trebuie lasate intervale libere, durata acestora fiind egala cu cea a curei.
Se pot administra doze de pana la 5 ml solutie injectabila/perfuzabila Cerebrolysin (1076 mg hidrolizat din proteina din creier de porcina) intramuscular si de pana la 10 ml solutie injectabila/perfuzabila Cerebrolysin (2152 mg hidrolizat din proteina din creier de porcina) intravenos.

Dozele intre 10-50 ml solutieinjectabila/perfuzabila Cerebrolysin (2152 pana la maximum 10760 mg hidrolizat din proteina din creier de porcina) sunt recomandate numai sub forma de perfuzie intravenoasa lenta, dupa diluare cu solutiile perfuzabile standard recomandate. Durata perfuziei trebuie sa fie intre 15 si 60 minute.
Urmatoarele solutii standard pentru perfuzie au fost testate timp de 24 ore la temperatura camerei, in prezenta luminii si au fost declarate compatibile:

 • solutie de clorura de sodiu 0,9 % (9 mg NaCI/ml);
 • solutie Ringer (Na+ 153,98 mmol/l, Ca2+ 2,74 mmol/l, K+ 4,02 mmol/l, CI- 163,48 mmol/l);
 • glucoza 5%;

Vitaminele si medicamentele cardio-vasculare pot fi administrate concomitent cu Cerebrolysin, insa nu trebuie amestecate in seringa.

Instructiuni privind pregatirea produsului medicamentos in vederea administrarii si manipularea sa: Cand Cerebrolysin este administrat intravenos timp indelungat prin cateter, linia venoasa trebuie spalata inainte si dupa aplicare cu solutie de clorura de sodiu. Produsul medicamentos este destinat unei singure utilizari. Solutia injectabila/perfuzabila ramasa neutilizata trebuie aruncata.

A se folosi numai solutii clare, transparente.

Reactii adverse:

In cazuri rare efectele tratamentului au fost asociate cu:

 • agitatie (agresiune, confuzie, insomnie);
 • hiperventilatie, hipertonie, hipotonie, oboseala, tremor, depresie, apatie, ameteala si simptome de gripa (de exemplu raceala, tuse, infectii ale tractului respirator). In timpul tratamentului cu Cerebrolysin a fost raportat un singur caz de atac tip”grand mal” si convulsii;
 • tulburari gastro-intestinale, cum sunt pierderea apetitului, dispepsie, diaree, constipatie, varsaturi si greata;
 • in cazul injectarii prea rapide poate sa apara o senzatie de caldura sau transpiratie, ameteala si in cazuri izolate, palpitatii sau aritmii;
 • reactii locale la locul injectiei, cum sunt: iritare, prurit sau senzatie de arsura;
 • in cazuri foarte rare s-au observat hipersensibilitate sau reactii alergice cum sunt reactii ale pielii, reactii locale vasculare, cefalee, dureri cervicale, dureri ale membrelor, febra, dureri lombare, dispnee, frisoane si stari de soc.

Deoarece Cerebrolysin este utilizat la varstnici reactiile adverse mentionate mai sus sunt tipice pentru aceasta grupa de populatie si pot fi observate si in absenta utilizarii medicamentului.

Supradozaj

Nu se cunosc efecte negative datorate supradozajului.

Pret:

 • Cerebrolysin solutie injectabila/perfuzabila 215.2 mg/ml – 1 ml cutie cu 10 fiole din sticla bruna cu punct de rupere de 1ml are un pret aproximativ de 40 lei;
 • Cerebrolysin solutie injectabila/perfuzabila 215.2 mg/ml – 5ml cutie cu 5 fiole din sticla bruna cu punct de rupere de 5ml costa 90 de lei;
 • Cerebrolysin solutie injectabila/perfuzabila 215.2 mg/ml – 10 ml cutie cu 5 fiole din sticla bruna cu punct de rupere de 10 ml costa 130 de lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 23 decembrie, 2011, 20:06 Afisari: 7.755

9 Discutii la Cerebrolysin

 1. tanase marian 11/12/2012 at 12:46

  excelenta voastra, domnule doctor,, astazi este ,,si ziua mea norocoasa,, astfel,desi tarziu ca perioada de timp,aM GASIT AICI UN RASPUNS SOLICITARII MELE,,. SA PUNCTAM ASADAR EU ACUM ZECE ANI AM AVUT UN ,,A. V. C. ,, GRAV LA CARE SOLICITARE LE URGENTE,, AM GASIT MEDICII MILITARI AI SPITALULUI MILITAR AL MINISTERULUI DE INTERNE BETI AN CABINE,, SI AM PIERDUT TERAPIA ANTIAGREGANTA LA URGENTA, PRECUM SI ACCESUL LIMITAT AN TIMP LA UN ACEST GEN DE TERAPIE,,.APOI DOMNULE ,PRECUM VAD EXCELENTA VOASTRA SUNTETI EXACT PERSOANA DE CARE AM NEVOIE,, ACUM DOI ANI DEJA, AM SUFERIT O RECADERE SI AM MERS LA CLINICA FUNDENI UNDE UN MEDIC MANIAS BOLNAV PSIHIC M A DAT AFARA AN STRADA CAND I AM RAPORTAT DRAMA SUFERITA LA SPITALUL MILITAR AL M. I. ,,. AM PIERDUT DIN NOU TERAPIA ANTIAGREGANTA,,. DE ATUNCI EXCELENTA VOASTRA NU POT SA MERG CURSIV,, DECAT ANSOTIT,,. CE SA FAC,, ACEST PRODUS ,,CEREBROLIZIN,, ESTE UTIL SAU NUMAI ANTR O ORGANIZARE DE CLINICA,,. DOAMNELOR SI DOMNILOR STIMATA ASISTENTA MEDICALA,, VA ROG DIN SUFLET SA MI DATI O SOLUTIE PE ACEST N. E. T. ASADAR NU POT DE DOI ANI SA MAI MERG CURSIV,, CER AJUTOR,,. CU RESPECT TUTUROR SI CU SARUTARI DE MAINI DOAMNELOR,,SA TRAITI,,.M. M. AN REZERVA TANASE MARIAN DE LA ,,S. T. S. ,,

  Răspunde
 2. melinte roxana 17/11/2012 at 02:58

  Buna ziua,recent,in urma unui EEG si unui test psihologic am fost diagnosticata cu tulburare anxioasa si depresiva mixta,am primit ca si indicatie terapeutica,printre altele,si cerebrolysin 1f / zi,va rog,daca se poate,sa ma lamuriti ce aport poate aduce aceasta solutie injectabila si cu ce ma poate ajuta tinand cont de diagnostic.
  Tin sa precizez ca, cunosc faptul ca aceasta solutie se administreaza pacientilor in urma unor AVC uri(cel mai frecvent)si din acest motiv nu pot face legatura cu boala mea.
  Va multumesc anticipat!

  Răspunde
 3. tanase marian 02/03/2012 at 12:59

  excelentele voastre cu un deosebit respect,doresc o consultatie medicala on line astfel domnule doctor ce organizati pagina,va rog din suflet sa mi raspundeti sau daca se poate doresc o vizita acasa ,,o platesc la nivelul tarifelor on line cu 300 de roni,, va multumesc pentru atentie,,. astfel domnule doctor eu am avut de doua ori nesansa de a nu primi terapia heparinica antiagraganta astfel acum zece ani la un ,,a. v. c. ,, grav am mers la spitalul militar al ministerului de interne unde am gasit medicii militari beti an cabinet care m au nenorocit prin neprezentare,,.nu le port o rancuna asta a fost sansa mea aveam de fapt o disfunctie a corticosuprarenalelor datorata radiatiilor de la antenele ,,s. t. s. ,, domnule sau doamna doctor acum un an am mers la clinica fundeni datorita unei recaderi a bolii unde un medic inconstient cred eu bolnav psihic m a dat afara an strada cand i am raportat drama suferita la spitalul mitar al ministerului de interne,,.am pierdut din nou terapia heparinica de urgenta nu i port nici lui o rancuna asa a fost sansa mea de fapt an aceasta lume bolnava ce o pasrcurgem,,………. ramane evident unlucru si anume faptul ca de data asta nu pot sa merg cursiv,,… fac insistent si costisitorun tratament cu efect foartelent cu celule stem orale si ganoderma,,……… excelenta voastra eu nu am mai iesit an strada de un an decat ansotit,, doresc sa stiu daca pot accesa un tratament cu ,,cerebrolisin,, evident la nivel casnic doar injectabil nu si an perfuzabil,,. doresc sa mi onorati prezenta ca si medic antr o vizita sau daca nu se poate un sfat competent,,. cu o bonecuvantare si ursari de bun parcurs noului an 2012 care se anfiripa cu o primavara sacra,, sarutmainile sa traiti,,.m. m. an rezerva tanase marian de la ,,s. t. s. ,, .,,tanasemarian251146@yahoo.com,,……………….,,0216734240,,,,.sa traiti,,……..

  Răspunde
 4. Florin Borza 06/02/2012 at 23:34

  Buna ziua,
  Se poate spune ca Cerebrolysin este acelasi lucru cu Tonotil-N daca ne referim la un tratamentul unui copil cu autism de 5 ani ? Daca da prefer Tonotil ca sa nu-i fac injectii. Multumesc pentru recomandareSe poate si pe mail ?

  Răspunde
 5. tanase marian 06/01/2012 at 13:48

  Excelentele voastre, ma numesc Tanase Marian, cu respect va rog un raspuns la o problema de sanatate dupa cum urmeaza. Eu am o neuropatie datorita faptului ca am pierdut terapia heparinica de urgenta la doua a.v.c. nu comentez cauza. Acum nu pot sa merg coerent, am dificultati la miscare,asadar antreb cum pot disipa cheagurile ramase nedisipate de pe terminatiile nervoase. Un prieten si sustinator mi la recomandat pe domnul academician dr. Leon Danaila de la Bagtazar clinic, deasemenea opineaza cu un tratament cu cerebrolisin, intreb excelentele voastre despre eficienta unei asemenea conduite. Cu respect eu va multumesc din suflet!

  Răspunde
  • DoctorFrog 06/01/2012 at 16:07

   Din ce relatati am tras concluzia ca ati suferit in antecedente un accident vascular cerebral. Tratamentul trombolitic trebuie instituit de urgenta in cazul in care accidentul vascular cerebral este cauzat de un cheag de sange. Acest tratament dizolva cheagurile de sange si ajuta la aportul fluxului de sange catre zona afectata.

   In cazul in care accidentul vascular cerebral este cauzat de o hemoragie si nu de un chiag de sange, atunci administrarea de substantele trombolitice poate chiar inrautati situatia.
   Administrarea altor tratamente depinde de cauza aparitiei accidentului cerebral vascular.

   Medicamente care subtiaza sangele, cum ar fi heparina sau warfarina (Coumadin) pot fi utilizate cu succes pentru a trata un accident vascular cerebral aparut din cauza unor cheaguri de sange. Aspirina sau Clopidogrelul (Plavix) pot fi de asemenea utilizate la indicatia medicului. Alte medicamente pot fi necesare pentru a tine sub control simptomele hipertensiunei arteriale. O angiografie trebuie facuta pentru a evidentia vasele de sange obstruate.
   Daca a avut loc o hemoragie intracraniana este necesara o interventie chirurgicala pentru a elimina hematomul si a sutura vasele sanguine afectate.

   Medicamente trombolitice cele mai frecvent utilizate sunt:

   Eminase – este o enzima trombolitica, lizeaza trombii ce obstrueaza arterele. Se administreaza doar intravenos: 30 U pe o durata de 2-5 min intr-o linie intravenoasa sau cat mai curand posibil dupa debutul simptomelor.
   Streptokinaza – are actiune fibrinolitca si hipocoagulanta. Este o enzima proteolitica produsa de bacterii (Streptococul hemolitic de grup C produce streptokinaza). Streptokinaza se cupleaza cu plasminogenul si formeaza un complex activator care va liza fibrina, fibrinogenul liber din plasma, factorii 5,8 inducand o stare de hipocoagulare.
   Activator tisular de plasminogen (t-PA).
   Administrarea de Cerebrolysin este indicata pentru diminuarea complicatiilor unui accident vascular cerebral, fiind o afectiune potential fatala poate ramane o arie de tesut cerebral mort. Gradul de recuperare a functiilor afectate depinde de capacitatea tesutului cerebral ramas neafectat de a suplini functiile celui afectat.

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *