Prima Pagina » Alimentatie si Diete » Cerintele Igienico-Sanitare Fata de Alimente

Cerintele Igienico-Sanitare Fata de Alimente

Cerintele Igienico-Sanitare Fata de Alimente

Cunoasterea necesitatilor organismului in calorii si factorii nutritivi, a modului de acoperire a acestor nevoi prin alimente constituie o premisa teoretica deosebit de importanta pentru intocmirea sau controlul unei ratii alimentare. Din punct de vedere practic, insa, aceasta nu este indeajuns, fiindca alimentele, in decursul circiutului lor pana la consumator, pot suferi o serie de transformari, care sa duca la degradarea lor fizico-chimica, la diminuarea valorii lor nutritive. In aceste conditii, o ratie alimentara formata pe baza tabelelor de compozitie a alimentelor, corespunzatoare nevoilor organismului, poate deveni insuficienta. Pe de alta parte, alimentele, in circiutul lor, se pot infecta, infesta sau impurifica chimic. In aceste conditii, o ratie alimentara care ipotetic duce la promovarea starii de sanatate poate sa provoace imbolnaviri.

Deci, rezulta ca, pentru a asigura in mod practic o alimentatie rationala, este necesar ca ratia alimentara sa fie alcatuita din alimente corespunzatoare din punct de vedere igienico-sanitar, adica din alimente de inalta valoare nutritiva, care sa nu dauneze cu nimic sanatatii consumatorilor. Aceasta presupune cunoasterea cauzelor care pot sa duca la scaderea valorii nutritive a alimentelor, a modificarilor care survin in alimente in cursul alterarii lor, a conditiilor care pot sa duca la infectarea, infestarea si impurificarea chimica a alimentelor; in fine, a criteriilor pe baza carora se face expertiza igienico-sanitara a alimentelor. Cunoasterea acestor probleme este deosebit de importanta, inarmandu-l pe igienist cu cunostintele necesare in activitatea sa practica zi de zi.

Pentru a putea intelege aspectele specifice caracteristice igienei si posibilitatile de modificare in circiut a fiecarui aliment in parte, este necesar sa ne oprim, in prealabil, asupra aspectelor comune tuturor alimentelor.

Articole Similare:

Ultima actualizare: joi, 14 martie, 2013, 8:48 Afisari: 16

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *