Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Chimen (Carum carvi – Fam. Apiaceae)

Chimen (Carum carvi – Fam. Apiaceae)

Chimen Carum carviCu frunzele sale in forma de pene si manunchiurile de flori mici, ca niste umbrele albe, chimenul este o planta de gradina aspectuoasa si populara. Creste pana la inatimea de 1 m si are fructe maronii-inchis, cu miros distinctiv. Chimenul este folosit la aromarea diverselor bauturi, cum este Kummel-ul german.

Parti utile – semintele

Semintele se recolteaza in iulie si august, inainte de a se coace. Semintele de chimen sunt confundate adesea cu cele de cumin. Chimenul este utilizat in medicina plantelor din intreaga Europa sub forma de infuzii si de ulei esential.

Compusi activi

50-85% din uleiul esential volatil al chimenului este alcatuit din carvona, care este antiseptica si ii confera semintei aroma distincta. Limomena constituie celelalte circa 20 de pro­cente ale uleiului volatil, in care se afla si flavonoide. Cercetari publicate in 1985 au dovedit efectul benefic al chimenului in alinarea crampelor intestinale: se pare ca uleiul de chimen relaxeaza muschiul intestinal. El are acest efect si asupra muschiului uterin si calmeaza durerile menstruale.

Efectele antibacteriene ale carvonei ajuta la eliminarea infectiilor intestinale. in medicina traditionala araba, chimenul trateaza incontinenta la copii. Ca expectorant, chimenul poate usura tusea. Iar uleiul aplicat extern curata scabia.

Utilizari medicinale

Chimenul este folosit ca digestiv de mii de ani. El stimuleaza secretia gastrica si favorizeaza expulzarea gazelor. In Europa, chimenul este combinat cu feniculul si anasonul in infuzii pentru tratarea crampelor intestinale, a aerofagiei si a altor afectiuni de acest gen cum este flatulenta.

Cultivare

Plantati semintele sau lastarii in sol bine drenat, in zone insorite.

Preparare si dozaj

In tratamentul problemelor digestive; infuzie: Puneti 1 lingurita de mixtura alcatuita din parti egale de chimen, fenicul si anason in 250 ml de apa clocotita. Lasati sa infuzeze timp de 2-3 minute. impartiti infuzia in 2-3 portii si beti-le in timpul zilei, inainte de mese. Alternativ, luati 1-5 g de seminte de chimen macinate si lasati-le sa infuzeze timp de 10-15 minute intr-o cana cu apa clocotita. Beti acest lichid in cursul zilei in 2-3 portii, inainte de mese; tinctura (1:4 in alcool 45%): Luati 10-1 5 picaturi in apa rece de trei ori pe zi, dupa mese.

Precautii

Uleiul esential trebuie utilizat conform indicatiilor specialistului. Nu s-au inregistrat efecte toxice pana in acest moment, de aceea, semintele de chimen pot fi utilizate fara prescriptie. Ca si alte plante ale acestei familii (coriandru, cumin, marar), chimenul poate provoca reactii alergice precum rinoreea, hiperlacrimatia sau diareea. Daca observati orice efect secundar, opriti consumul.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 12 decembrie, 2012, 13:39

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *