Prima Pagina » Sanatate A-Z » Farmacologie » Chimioterapice Active in Lepra

Chimioterapice Active in Lepra

Baze microbiologice si patologice

Lepra (boala Hansen), este o infectie cronica, granulomatoasa, care ataca pielea si nervii periferici si este produsa de M. leprae. Poate sa apara la orice varsta, dar frecventa cea mai mare se inregistreaza in copilarii. Se transmite prin contact direct, iar perioada de incubatie este 3-5 ani.

Boala clinica se poate manifesta sub formele:

 • Lepra precoce sau nedefinita – leziunile cutanate sunt discrete (macule sau papule hipo- sau hiperpigmentate), iar in zona respectiva este prezenta anestezia sau parestezia.
 • Lepra tuberculoida – apar leziuni hipopigmentate delimitate net, profund anesteziate, lip­site de glande sudoripare si foliculi pilosi. Simptomul predominant este durerea nevritica.
 • Lepra lepromatoasa – afectare cutanata extinsa si simetrica fata de linia mediana. La nivel cutanat leziunile sunt sub forma de macule, noduli, papule, cu margini neclar delimitate (localizari specifice pe: fata, urechi, articulatiile pumnilor, coate, fese, genunchi). Apare hipoestezie difuza.

Baze farmacologice

Reprezentanti: In terapie se utilizeaza curent substantele: dapsona, clofazimina, rifampicina. In curs de evaluare, sunt macrolidele (claritromicina), fluorochinolonele (ofloxacina), tetracicline (minociclina).

Dapsona

Farmacocinetica:

Are absorbtie lenta si completa din tubul digestiv. T1/2 este aproximativ 28 ore. Are distributie buna in tesuturi, cu acumulare in muschi, ficat, rinichi si piele. Biotransformarea se face prin acetilare, distingandu-se 2 grupe de acetilatori: lenti si rapizi, participa la circuitul enterohepatic. Eliminarea se face renal, ca metaboliti conjugati.

Farmacodinamica:

Este activa pe M, tuberculosis si M leprae, fiind utilizata exclusiv in tratamentul leprei. Efectul antibacterian este asemanator sulfamidelor (scaderea sintezei acidului folie).

Farmacotoxicologie:

Reactiile adverse produse de dapsona, sunt:

 • sanguine: hemoliza, la doze mari, methemoglobinemie;
 • tulburari nervoase: insomnie, nervozitate, tulburari psihotice;
 • tulburari digestive: greata, voma, anorexie;
 • dermatita alergica.

Farmacoterapie si Farmacografie:

Lepra multibacilara (schema recomandata de OMS):

 • tratament cu durata 2 ani
 • 100 mg dapsona + 50 mg clofazimina, zilnic; se adauga 600 mg rifampicina si 300 mg clofazimina o data/luna (sub supraveghere medicala)
 • daca greutatea corporala este sub 35 kilograme, tratamentul se face cu dozele: 50 mg dapsona + 50 mg clofazimina, zilnic; se adauga 450 mg rifampicina si 300 mg clofazimina o data/luna (sub supraveghere medicala).

Lepra paucibacilara (schema recomandata de OMS): durata tratamentului 6 luni, cu urmatoarea schema: 100mg dapsona / zi + 600 mg rifam­picina / o data pe luna.

Farmacocinetica:

Absorbtie orala buna. Se acumuleaza mai ales in tesutul gras subcutanat si in sistemul reticuloendotelial. Din depozite, se elibereaza lent. Eliminarea se face renal, netransformata, prin glandele sebacee si sudoripare.

Farmacodinamica:

Actiune bacteriostatica, prin fixare pe ADN bacterian. Are efect antiinflamator, util in combaterea reactiilor produse de M. Leprae.

Farmacotoxicologie:

Reactiile adverse ale clofaziminei, sunt: colorarea pielii si a leziunilor leproase in rosu-brun; uscaciunea pielii, prurit; fotosensibilizare; eruptii acneiforme; tulburari gastrointestinale: crampe, diaree.

Farmacoterapie si Farmacografie:

Administrarea se face oral, astfel:

 • in lepra multibacilara se asociaza dapsonei, conform schemei de tratament descrisa anterior;
 • in lepra paucibacilara se utilizeaza ca inlocuitor al dapsonei in caz de instalare a rezistentei la aceasta.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 13:39

4 Discutii la Chimioterapice Active in Lepra

 1. Ana Maria 30/10/2016 at 10:36

  O gasiti la Farmacia Statului Vatican. 15 euro cutia de 100 bc.Se elibereaza pe baza de reteta eliberata de un medic din Italia.Se numeste Dapsone.

  Răspunde
 2. Ani 28/05/2015 at 22:09

  Buna ziua , am aceste pastile noi dapsone sub denumirea disolune, dapson fatol . I.au fost prescrise sotuli meu dar el s.a stins din viata inainte de a apuca sa le ia . Au ajuns prea tarziu din strainatate. M.am gandit ca poate mai sunt persoane care au nevoie deoarece stiu ca nu se gasesc in Romania .pret ( 70 € cutie ) numar telefon 0720453026 sau 0720485113 .

  Răspunde
 3. MARIUS 07/10/2013 at 10:20

  doresc sa o testez pentru tratarea sm

  Răspunde
 4. MARIUS 07/10/2013 at 10:19

  daca in farmaciile din romania nu se gaseste clofazimina, in ce tara se gaseste si sub ce denumire comerciala

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *