Prima Pagina » Sanatate A-Z » Farmacologie » Chimioterapice Antituberculoase Minore

Chimioterapice Antituberculoase Minore

Etionamida

Farmacocinetica:

Absorbtia orala este incompleta. Distributia in tesuturi este buna, cu realizarea de concentratii active in lichidul cefalorahidian. Epurarea se face prin metabolizare.

Farmacodinamica:

Actioneaza asupra M. tuberculosis prin inhibarea sintezei proteice, atat pe germenii intracelulari cat si pe germenii extracelulari. Rezistenta se dezvolta rapid.

Farmacotoxicologie:

Produce reactii adverse frecvente, care de multe ori impun oprirea tratamentului:

  • Hepatice: afectare toxica a ficatului cu cresterea transaminazelor serice si icter; pe parcursul tratamentului se monitorizeaza functia hepatica (efectul toxic hepatic este potentat in asociere cu pirazinamida).
  • Tulburari neurologice si psihice: polinevrite, convulsii, depresie (tulburarile neurologice sunt potentate in cazul asocierii cu izoniazida).
  • Reactii alergice manifestate prin eruptii cutanate.
  • Tulburari endocrine: ginecomastie.
  • Hipotensiune ortostatica.

Este contraindicata administrarea in: sarcina; insuficienta hepatica.

Farmacoterapie si Farmacografie:

Medicatie de alternativa in tuberculoza, administrata in asociere cu alte chimioterapice antituberculoase. Administrarea se face oral, astfel:

  • adult, 0,5-lg/zi;
  • copii mai mici de 10 ani 15-25 mg/kg.

Acid aminosalicilic

Farmacocinetica:

Absorbtie digestiva rapida, distributie larga in tesuturi, lichide biologice si cazeum. Nu realizeaza concentratii eficiente in LCR. Se elimina renal ca atare, netransformat, sau sub forma unui metabolit acetilat.

Farmacodinamica:

Are efect bacteriostatic prin impiedicarea sintezei acidului folie (antagonizeaza competitiv acidul p-aminobenzoic). Eficacitatea ca antituberculos este redusa.

Farmacotoxicologie:

Produce reactii adverse frecvente: iritatie gastrica; hepatita; reactii alergice; leucopenie.

Farmacoterapie si Farmacografie:

Este antituberculos de rezerva, utilizat sub forma de sare sodica sau potasica, oral in doza 8-12 g/zi, fractionat in 3-4 prize la mese.

Cicloserina

Farmacocinetica:

Are absorbtie orala buna si distributie larga in tesuturi. Realizeaza concentratii active in lichidul cefalorahidian. Eliminarea se face renal, in proportie mare netransformata. T1/2 prezinta variabilitate interindividuala mare, 3-15 ore (creste in insuficienta renala).

Spectrul antibacterian este larg, fiind activa pe M. tuberculosis si pe micobacteriile atipice. Mecanismul actiunii este bactericid si consta in inhibarea formarii peretelui bacterian (deoarece este analog structural al D-alaninei, inhiba enzimele care sintetizeaza peptidoglicanul).

Farmacotoxicologie:

Produce frecvent reactii adverse toxice neuropsihice: hiperactivitate motorie, pana la convulsii, depresie sau psihoze.

Farmacoterapie si Farmacografie:

Antituberculos minor, administrat oral 500 mg – 1g/zi (in 2 prizei zilnice). 

Capreomicina

Farmacocinetica:

Absorbtie orala redusa. Se administreaza intramuscular.

Farmacodinamica:

Inhiba sinteza proteica si actioneaza specific pe bacilul Koch.

Farmacotoxicologie:

Reactiile adverse sunt frecvente: afectare toxica renala; tulburari vestibulare; pierdere de electroliti: calciu si potasiu.

Farmacoterapie si Farmacografie:

In forme grave de tuberculoza, rezistenta la alte chimioterapice antituberculoase, se administreaza initial (2-4 luni) 1g zilnic, apoi 1g de 2-3 ori/saptamana. intotdeauna intra in asociatii polichimioterapice.

Rifabutin

Farmacodinamica:

Derivat al rifampicinei, care actioneaza in principal asupra micobacteriilor atipice: M. fortuitum si M. Marinum. Utila in forme de tuberculoza, rezistente la rifampicina.   Se utilizeaza pentru profilaxia infectiei diseminate cu M. avium la bolnavi cu SIDA, in stadiu avansat.

Farmacotoxicologie:

Reactiile adverse produse de rifabutin, sunt: tulburari digestive; eruptii cutanate;tulburari sanguine: trombocitopenie; hepatita; artralgii, mialgii.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 12:49

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *