Prima Pagina » Sanatate A-Z » Stomatologie » Chistul Radicular Periapical

Chistul Radicular Periapical

Chistul Radicular Periapical

Chistul radicular periapical este cea mai des intalnita categorie de chiste ale maxilarelor. Se prezinta sub forma chistelor radiculare apicale si, mai rar, sub forma de chiste laterale. Pot aparea chiste reziduale cand dintele cauzal a fost extras. Pot aparea la orice varsta dar sunt mai frecvente in dentatia definitiva. Cel mai des apar in a treia si a patra decada de viata, mai frecvente la barbati decat la femei si la maxilar decat la mandibula.

Se formeaza ca urmare a unei parodontite apicale cronice, sub influenta procesului inflamator cronic, modificari ale pH-ului si ale presiunii partiale a CO2 resturile epiteliale Mallassez prolifereaza si se formeaza microchiste.

Aceste chisturi conflueaza si formeaza cavitati care cresc in volum, ele cresc prin expansiunea hidrostatica. Au marime variabila de la 1 cm la 7 – 8 cm diametru, putand interesa unul sau mai multi dinti.

Peretele chistului radicular este alcatuit din trei straturi si are o grosime care poate ajunge pana la 0,5 cm. La exterior – tesut conjunctiv dens si fibros, stratul intermediar – tesut conjunctiv lax, bogat vascularizat. In interior – epiteliu pavimentos.

 

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 23 septembrie, 2013, 12:29

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *