Prima Pagina » Medicamente » Medicamente C » Cholestyramin

Cholestyramin

Prospect

Compozitie:

Colestiramina pulbere (cutie cu 500 mg).

Actiune:

Rasina anionica schimbatoare de ioni, scade concentratia colesterolului si acizilor biliari din plasma; combate anumite tipuri de diaree.

Indicatii:

Hipercolesterolemie familiala si poligenica (eventual in asociatie cu acid nicotinic); prurit prin obstructie biliara partiala si ciroza biliara primara; diaree asociata rezectiei de ileon, bolii Crohn, vagotomiei, nevritei vagale diabetice, iradiatiei.

Administrare:

Oral, dupa amestecare cu apa, lapte sau sucuri, la adult, pentru scaderea colesterolemiei, se incepe cu 4 g/zi, crescand progresiv pana la 16-32 g/zi (fractionat in3-4 prize, la mese); pentru combaterea diareei aceleasi doze (sau mai putin); pentru inlaturarea pruritului 4-8 g/zi.

Contraindicatii:

Obstructie biliara completa (este ineficace), hipoprotrombinemie, constipatie cronica; se va evita in timpul sarcinii. Colestiramina poate micsora absorbtia intestinala a unor medicamente: digitalice, diuretice tiazidice, tolbutamida, anticoagulante cumarinice, tiroxina, penicilina, tetracicline – acestea trebuie administrate cu cel putin o ora inainte sau 4 ore dupa rasina.

Reactii adverse:

Relativ frecvent constipatie, dozele mari pot provoca diaree; uneori greata si neplacere epigastrica; tratamentul indelungat poate fi cauza de steatoree cu micsorarea absorbtiei vitaminelor liposolubile (se suplimenteaza, parenteral, vitaminele A, D si K).

Pret:

Cholestyramin este disponibil in farmacii la un pret mediu de 18 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 12 noiembrie, 2019, 13:43

Un comenentariu la Cholestyramin

  1. zaval 17/01/2013 at 09:52

    buns ziua,
    Unde pot gasi cholestyramin?

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *