Prima Pagina » Corpul Uman » Genetica » Ciclul Celular Mitotic si Semnificatia sa Genetica

Ciclul Celular Mitotic si Semnificatia sa Genetica

Ciclul Celular Mitotic si Semnificatia sa GeneticaCiclul celular mitotic se desfasoara in celulele somatice si poate fi definit ca fiind diviziunea celulara in urma careia plecand de la o celula mama cu un anumit numar de cromozomi, rezulta doua celule fiice cu acelasi numar de cromozomi ca si celula mama, identice genetic intre ele, identice si cu celula mama de la care provine.

In cadrul ciclului mitotic se disting doua etape : diviziunea nucleului sau cariochineza si diviziunea citoplasmei sau citochineza.

Chariochineza

Procesele prin care trece materialul genetic din nucleu in cariochineza se regaseste in interfaza si mitoza propriu-zisa.

Interfaza sau interchineza, este faza dintre doua mitoze succesive. La microscop se observa nucleul conturat de membrana nucleara, cromozomii fiind prezenti sub forma fibrei elementare de cromatina si nu pot fi individualizati. In cadrul nucleului pot fi vazuti unul sau mai multi nucleoli.

In functie de momentul sintezei ADN-ului, interfaza se imparte in trei etape : G1, S si G2. Faza G1 sau prereplicativa se caracterizeaza prin sinteza proteinelor si a ARN-ului. Cromozomii sunt monocromatidici. Faza S (de sinteza sau replicativa) este caracterizata de sinteza ADN-ului, concomitent cu a proteinelor histonice, astfel ca fiecare cromozom devine bicromatidic, cele doua cromatide surori fiind identice.

Faza G2 (postreplicativa) este perioada de postsinteza in care are loc maturarea nucleului si pregatirea sa pentru diviziunea propriu-zisa.

Mitoza sau mitoza propriu-zisa, cuprinde patru faze : profaza, metafaza, anafaza si telofaza.

  • Profaza este marcata de aparitia in cadrul nucleului a cromozomilor sub forma unor fibre subtiri si lungi. In profaza dispar nucleoli, se dezorganizeaza membrana nucleara si se constituie fusul de diviziune.
  • Metafaza. Cromozomii ajunsi la condensarea maxima se ataseaza cu ajutorul centromerului de fibrele fusului de diviziune si se aliniaza la centrul celular formand placa metafazica sau ecuatoriala. In metafaza se pot determina numarul, forma si marimea cromozomilor, elemente ce definesc cariotipul unei specii.
  • Anafaza se caracterizeaza prin clivarea longitudinala a cromozomilor, dupa ce in prealabil s-a produs clivarea centromerilor. Cromozomii monocromatici se deplaseaza cu centromerul inainte, spre polii celulei. In anafaza se asigura repartizarea aceleasi informatii genetice la celulele fiice, avand in vedere ca cele doua cromatide surori sunt identice.
  • Telofaza este un proces invers profazei. In cursul telofazei fibrele fusului de diviziune dispar, iar cromozomii monocromatici ajunsi la cei doi poli se despiraleaza, se subtiaza si iau aspectul unui ghem (spirem). Are loc procesul de reconstituire a membranei nucleare si a nucleotidelor.

Citochineza

In tesuturile somatice, in conditii normale, cariochineza este urmata de diviziunea citoplasmei.

In celula vegetala, cu perete celular rigid, diviziunea citoplasmatica are loc la aparitia la centrul celulei a unui corpuscul plasmatic denumit fragmoplast, de forma unui inel care treptat isi umple lumenul cu substante celulozo-pectice, care se transforma in perete celular.

La animale citochineza consta in aparitia unei strangulatii in zona ecuatoriala a celulei, care asigura separarea celulelor fiice.

Distributia tuturor componentelor protoplasmatice este foarte precisa si exacta, realizata sub control genetic, fapt ce determina formarea a doua celule fiice cu aceiasi alcatuire structurala si constitutie genetica.

Semnificatia esentiala a diviziunii celulare mitotice consta in aceea ca ea asigura continuitatea genetica de-a lungul generatiilor celulare succesive.

Ciclul celular, prin sporirea numarului de celule si procesele de biosinteza ce le implica, asigura cresterea organismului, asigurandu-se continuitatea genetica in ontogeneza, de la o celula la alta, prin copierea mesajului genetic in interfaza si repartizarea acestui mesaj in conditii riguros exacte celulelor fiice prin mecanismul mitozei, in anafaza. In consecinta, in privinta informatiei genetice nucleare, toate celulele sunt identice. Prin desfasurarea mitozei se asigura constanta numerica morfologica si structurala a cromozomilor.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 21 decembrie, 2012, 11:37

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *