Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Alternativa » Fitoterapie » Cimbru (Thymus vulgaris – Fam. Lamiaceae)

Cimbru (Thymus vulgaris – Fam. Lamiaceae)

Cimbru Thymus vulgarisArbust peren cu viata lunga, cimbrul creste pe dealurile aride din preajma Mediteranei. Frunzele mici, verzi-cenusii, cu marginile curbate in interior, acopera ramurile subtiri ivite din tulpinile lemnoase. Din mai pana in august apar conuri de flori mici, albe sau rozalii. Gustul cald si intepator si aroma bogata a frunzelor fac din cimbru un condiment popular pentru o multime de preparate culinare.

Parti utile – frunzele si petiolele florilor

Frunzele si petiolele se recolteaza la inceputul sezonului de inflorire si se usuca cu grija, ferite de soare. Cimbrul uscat se foloseste la prepararea de infuzii, pulberi pentru capsule si produse farmaceutice ca siropurile de tuse. Din ele se poate extrage si un ulei esential, care intra in compozitia unor creme si unguente antiseptice. O planta inrudita, cimbrul spaniol, este folosita si ea pentru calitatile antiseptice ale uleiului esential.

Compusi activi

Frunzele uscate si petiolele florilor cimbrului contin flavonoide si 0,5-2% ulei esential. Compozitia uleiului esential variaza; thymolul, metilchavicolul, cineolul si borneolul sunt intotdeauna prezente.

Utilizari medicinale

Cercetarile au aratat ca flavonoidele din cimbru -metilchavicolul si thymolul – au efect musculorelaxant. Ca urmare, planta este larg folosita ca antispastic, pen­tru tratarea problemelor digestive precum aerofagia, eructatia persistenta, flatulenta, digestia lenesa si fluxul biliar sarac.

Cimbrul este eficient si in calmarea tusei si poate decongestiona nasul atacat de guturai, febra fanului si astm.

Studiile au demonstrat ca uleiul esential de cimbru este antiseptic, de aceea este recomandat adesea pentru taieturi minore si rani, ca si pentru muscaturile si Intepaturile de insecte. Planta este prescrisa uneori in tratamentul afectiunilor gingivale.

Cultivare

Se cultiva din seminte care se sadesc la inceputul lui aprilie sau din lastari recoltati vara. Creste bine in locuri calde, insorite, pe sol bogat, uscat si afanat.

Preparare si dozaj

In tratamentul digestiei lenese, al aerofagiei, eructatiei persistente, flatulentei, secretiei biliare inadecvate si al tusei; infuzie: Puneti 2 g de planta uscata la o cana cu apa clocotita. Acoperiti si lasati sa infuzeze timp de 5 minute. Beti 3 cani pe zi. capsule (325 mg): Luati 3 capsule pe zi, cu multa apa.

In tratamentul ranilor si al durerilor musculare; infuzie (vezi mai sus): Folositi-o pentru spalarea zonei afectate, de mai multe ori pe zi, unguent: Aplicati pe zonele afectate de mai multe ori pe zi.

Precautii

Pana acum, cimbrul nu a prezentat efecte adverse, dar utilizarea excesiva nu este recomandata. In sarcina si alaptare este recomandat un consum moderat de cimbru.

Articole Similare:

Ultima actualizare: miercuri, 12 decembrie, 2012, 13:47

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *