Prima Pagina » Medicamente » Medicamente C » Ciprofloxacin

Ciprofloxacin

Prospect

Un comprimat filmat de Ciprofloxacin contine ciprofloxacina 250 mg sub forma de clorhidrat de ciprofloxacina monohidrat si excipienti: nucleu – celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu, polividona K30, carboximetilceluloza sodica, di oxid de siliciu coloidal, stearat de magneziu, film – Opadry II White.

Grupa farmacoterapeutica: chinolone antibacteriene, fluorochinolone.

Indicatii terapeutice:

Tratamentul infectiilor cu germeni sensibili la ciprofloxacina, cum sunt:

 • infectii ale aparatului respirator inferior (acutizari ale bronsitei cronice, pneumonie cu germeni Gram-negativ si streptococi);
 • infectii osteo-articulare;
 • infectii complicate si necomplicate ale aparatului urinar;
 • infectii gonococice, endocervicale si uretrale;
 • prostatita;
 • gastroenterita;
 • infectii cutanate si ale tesuturilor moi;
 • febra tifoida;
 • sancru moale.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la ciprofloxacina, la alt chimioterapic din grupa chinolonelor sau la oricare dintre componentii produsului; tendinopatie provocata de fluorochinolone in antecendente.

Precautii:

Ciprofloxacina trebuie administrata cu precautie la pacientii cu accident vascular si boala cerebrovasculara grava in antecedente. Utilizarea ciprofloxacinei poate determina cristalurie, daca urina are pH alcalin. In consecinta este necesara o hidratare adecvata si evitarea alcalinizarii urinii. In timpul tratamentului cu ciprofloxacina pot sa apara foarte rar tendinite, care pot evolua spre ruptura de tendon, indeosebi a celui achilian. Aparitia semnelor de tendinita impune oprirea administrarii produsului si instituirea unui tratament adecvat. In timpul tratamentului, datorita riscului de fotosensibilizare trebuie evitata expunerea la soare sau la radiatii ultraviolete.

Indeosebi in timpul tratamentului de lunga durata si/sau in cazul infectiilor nozocomiale se pot selecta tulpini rezistente, in special dintre Staphylococcus si Pseudomonas. Ciprofloxacina trebuie administrata cu prudenta la pacientii cu miastenie gravis, la cei cu antecedente de convulsii sau in cazul prezentei factorilor care predispun la aparitia convulsiilor.

Interactiuni:

In cazul asocierii cu ciprofloxacina, concentratiile plasmatice ale teofilinei cresc, existand risc de supradozaj.

Similar celorlalte fluorochinolone ciprofloxacina poate creste efectele anticoagulantelor orale, cu risc de hemoragie. Sunt necesare determinarea periodica a concentratiei de protrombina si adaptarea dozei de anticoagulant oral in timpul administrarii concomitente si dupa oprirea tratamentului cu ciprofloxacina.

Produsele care contin fer sau zinc, antiacidele sau sucralfatul trebuie administrate cu o ora inainte sau cu 2 ore dupa ciprofloxacina, deoarece scad biodisponibilitatea fluorochinolonelor prin scaderea absorbtiei datorita chelarii. Ciprofloxacina creste concentratia plasmatica a cafeinei, prin scaderea metabolizarii ei hepatice.

Actiunea ciprofloxacinei asupra Mycobacterium tuberculosis poate determina negativarea examenelor bacteriologice.

Atentionari speciale:

Copii

Deoarece s-a observat ca fluorochinolonele produc modificari degenerative (artropatii) la nivelul articulatiilor animalelor tinere, in general, nu trebuie administrate la copii. Ciprofloxacina se poate administra la copii doar in cazuri exceptionale de infectii grave cu germeni rezistenti la alte antibiotice.

Sarcina si alaptarea:

Studiile preclinice efectuate la animale nu au pus in evidenta efecte teratogene. Deoarece nu au fost efectuate studii adecvate si bine controlate la femeile insarcinate, in timpul sarcinii produsul trebuie administrat numai daca beneficiul justifica riscul potential pentru fat.

Deoarece ciprofloxacina se excreta in laptele matern, la femeile care alapteaza se administreaza numai daca este absolut necesar, in acest caz intrerupandu-se alaptarea.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje: Conducatorii de vehicule sau cei care folosesc utilaje trebuie avertizati asupra riscului potential de manifestari neuropsihice.

Doze si mod de administrare:

Adulti

In caz de infectii osteo-articulare, pneumonie bacteriana cu germeni Gram-negativ, infectii cutanate sau ale tesuturilor moi, doza este de 2 – 3 comprimate filmate (500 – 750 mg ciprofloxacina) la intervale de 12 ore, timp de 7-14 zile. Infectiile grave sau complicate pot necesita prelungirea tratamentului. In cazul infectiilor osoase poate fi necesara administrarea produsului timp de 4-6 saptamani sau mai mult.

In gastroenterita bacteriana se administreaza cate 2 comprimate filmate (500 mg ciprofloxacina) la intervale de 12 ore timp de 5-7 zile.

In cazul infectiei gonococice, endocervicala sau uretrala doza este de un comprimat filmat (250 mg ciprofloxacina) in priza unica.

In febra tifoida se administreaza cate 2 comprimate filmate (500 mg ciprofloxacina) la intervale de 12 ore, timp de 10 zile.

In infectiile aparatului urinar doza este de 1-2 comprimate filmate (250-500 mg ciprofloxacina) la intervale de 12 ore, timp de 7-14 zile. In caz de infectii grave sau complicate poate fi necesara prelungirea terapiei.

Copii pana la 18 ani

Deoarece ciprofloxacina provoaca artropatii la animalele imature, in general nu se administreaza la copii si adolescenti pana la 18 ani. Cu toate acestea, ciprofloxacina se poate administra la copii, in doze de 10-20 mg/kg, la intervale de 12 ore, in cazul in care este absolut necesar (infectii grave care nu raspund la alte medicamente sau in cazul in care alte produse nu pot fi utilizate).

Reactii adverse:

 • stari patologice digestive: epigastralgii, dureri abdominale, anorexie, greata, varsaturi, diaree, meteorism;
 • reactii cutanate: eruptii eritematoase, maculopapulare, rar fotosensibilizare, purpura vasculara, foarte rar eritem poliform, sindrom Stevens-Johnson, sindrom Lyell;
 • stari patologice ale muschilor, articulatiilor, oaselor si tesutului conjuctiv: mialgii si/sau artralgii, rar tendinita in special achiliana care poate sa apara in primele 48 ore de la inceputul tratamentului si poate deveni bilaterala, foarte rar ruptura de tendon;
 • stari patologice neurologice si psihice: convulsii, confuzie, halucinatii, cefalee, astenie, tulburari de vedere, insomnie, senzatie ebrioasa, parestezii, hipertensiune intracraniana, eventual agravarea miasteniei gravis;
 • stari patologice renale: la varstnici s-au raportat cazuri de insuficienta renala acuta reversibila prin nefropatie tubulointerstitiala;
 • reactii adverse alergice: urticarie, foarte rar edem Quincke si soc anafilactic;
 • stari patologice hepatice: rar cresterea valorilor serice ale transaminazelor, bilirubinei, fosfatazei alcaline; foarte rar hepatita.

Supradozaj:

In caz de ingestie voluntara a unor doze foarte mari s-au raportat cazuri de insuficienta renala acuta reversibila.

Medicamentul neabsorbit trebuie eliminat prin spalaturi gastrice sau prin provocarea varsaturilor. Sunt necesare supraveghere clinica, tratament simptomatic si de sustinere a functiilor vitale, de asemenea, hidratare adecvata, pentru a scadea riscul cristaluriei.

In afara de aceste masuri se recomanda supravegherea functiei renale. Sub 10% din doza administrata se poate elimina prin hemodializa si dializa peritoneala.

Pret:

Ciprofloxacin 500 mg este disponibil in farmacii la un pret mediu de 17 lei.

Nu folositi informatiile din prezentul prospect, in scopul tratarii oricaror probleme de sanatate sau de inlocuire a medicamentelor, tratamentelor prescrise de persoanalul medical autorizat. Acest prospect reprezinta doar o sursa de informare si nu inlocuieste sfatul medicului. Pentru orice problema adresati-va medicului sau farmacistului de care apartineti.

Articole Similare:

Ultima actualizare: vineri, 12 aprilie, 2013, 15:33

9 Discutii la Ciprofloxacin

 1. ELENA OANCEA 31/08/2017 at 08:20

  Am infectie urinara de multi ani. Cand iau antibiotice fac herpes si afte daca nu am grija sa ma protejez cu probiotic sau altceva. Acum am si peretii vezicii ingrosati si nu se elimina complet urina de aceea urinez f. des mai ales noaptea si nu ma pot odihni. Mai nou am dureri de abdomen. Am auzit ca antibioticele, in cazul infectiilor repetate, se iau mai mult timp, ( se folosesc cele din antibiograma) si se schimba. De exemplu: o luna ampicilina, o luna ciprofloxacin si ultima luna urmatorul. Credeti ca este o solutie buna. As incepe si eu aceasta schema de tratament. Multumesc!

  Răspunde
 2. Stan Patitul 11/01/2017 at 08:25

  Sotia mea a avut infectie urinara grava, pe care a tratat-o, cu rezultate slabe, cu un antibiotic recomandat de urologi (a fost la mai multi). Nu mai stiu cum se numea antibioticul (parca sa zic ca norfloxacina), dar era recomandat pentru infectiile urinare si era cam scump. La un moment dat i-a reaparut infectia, in forta, si nu mai aveam bani sa-i cumpar antibioticul din care mai luase de atatea ori. In schimb aveam in frigider multe cutii cu rifampicina (sinerdol), ramase de cand se tratase fiul meu de TBC. I-am dat rifampicina (doua capsule pe zi) si i-a luat boala cu mana. In trei zile i-au disparut usturimile, dar tratamentul l-a continuat 14 zile, sa fie sigura ca s-a vindecat. De atunci au trecut peste 10 ani si nu a mai avut vreo infectie renala. Inainte era de groaza, statea numai pe la cabinetele de urologie.
  Concluzia ar fi ca sa nu neglijati acest antibiotic, care in general nu este recomandat decat pentru cazurile de TBC, desi are un spectru larg de actiune.

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *