Prima Pagina » Corpul Uman » Circulatia Sangelui in Corpul Uman

Circulatia Sangelui in Corpul Uman

Circulatia Sangelui In Corpul Uman

Circulatia sangelui este constituita din doua circuite vasculare, complet separate, dar strans corelate functional:

 • circulatia sistemica/ marea circulatie;
 • circulatia pulmonara/ mica circulatie.

Deci circulatia este dubla (are doua circuite) si completa ( sangele incarcat cu oxigen nu se amesteca cu sangele incarcat cu dioxid de carbon).

Miocardul se contracta ritmic si automat. Contractiile inimii se numesc sistole, iar relaxarile diastole. Noi toti percepem aceasta activitate a miocardului ca “batai” ale inimii (aproximativ 70 pe minut). Perioadele de relaxare a miocardului sunt mai lungi decat cele de contractie. Acest lucru face ca inima sa bata o viata intreaga fara sa oboseasca.

Activitatea inimii este insotita de doua zgomote specifice, care pot fi auzite cu ajutorul stetoscopului:

 • primul zgomot (sistolic), lung, surd – produs de inchiderea valvulelor atrioventriculare si expulzarea sangelui din ventricule ;
 • al doilea zgomot (diastolic) scurt, ascutit, datorat inchiderii valvulelor de la baza celor doua artere mari (aorta si artera pulmonara).

Inima deserveste doua “circuite, care reprezinta marea si mica circulatie.

Circulatia mare (inima – corp – inima) incepe in ventriculul stang prin artera aorta care transporta sangele cu O2 si substante nutritive spre tesuturi si organe. De la nivelul acestora, sangele incarcat cu CO2 este preluat de cele doua vene cave( cava superioara si cava inferioara) care il duc in atriul drept.

Circulatia mica (inima – plamani – inima) incepe in ventriculul drept prin trunchiul arterei pulmonare, care transporta spre plaman sange cu CO2. Trunchiul pulmonar se imparte in cele doua artere pulmonare, care duc sangele cu CO2 spre reteaua capilara din jurul alveolelor, unde il cedeaza alveolelor care il elimina prin expiratie. Sangele cu O2 este colectat de venele pulmonare, cate doua pentru fiecare plaman. Cele patru vene pulmonare sfarsesc in atriul stang.

Articole Similare:

Ultima actualizare: sâmbătă, 3 decembrie, 2011, 16:31

5 Discutii la Circulatia Sangelui in Corpul Uman

 1. Valeriu Chis 18/02/2017 at 17:22

  Inima care “deserveste” organismul este cea bolnava. Inima sanatoasa serveste cu eficienta organismul. Deserviciile aduse de inima bolnava il face pe om “cardiac”.

  Răspunde
 2. emilia 30/08/2013 at 15:58

  Patricia,
  Sangele circula prin tot corpul pentru ca impreuna cu perilimfa,endolimfa,limfa,lichidul cefaloraidian si interstitial reprezinta mediul intern al organismului fara de care (spre ex nu ne-am fi putut folosi degetele pentru a scrie aici).In principiu sangele este format din elemente figurate(hematii-rol de transport al O2 si CO2,leucocite-functia de aparare a sangelui si de aici si a organismului prin faptul ca produc anticorpii care se lupta cu bolile din organism si trombocitele sau plachetele sangvine care au rol in hemostaza(cogularea sangelui) si plasma.Mai apoi sangele are rol de sistem de integrare si coordonare umorala a functiilor prin hormonii,mediatorii chimici si catabolitii pe care ii vehiculeaza,rol de indepartare si transport spre locurile de excretie a substantelor toxice sau in exces…In principiu fiecare organ,tesut s.a.m.d are nevoie de sangele acesta incarcat cu substantele enumerate mai sus pentru a functiona. 🙂

  Răspunde
 3. emilia 30/08/2013 at 15:47

  Dorel,
  Avem din ventricolul stang aorta ascendeta, care urca formand arcul aortic apoi coboara rezultand aorta descendenta.Din aorta descendenta (impartita si ea in toracala si abdominala) se desprind la nivelul abdomenului ramurile terminale ale aortei descendente numite arterele iliace comune stanga si dreapta,care ajunse la articulatia sacro-iliaca se impart in artere iliace externe si interne.Artera iliaca externa iese din bazin si ajunge pe fata anterioara a coapsei transformandu-se in artera femurala.Deci…vena femurala in sine nu poate ajunge la inima.

  Răspunde
 4. dorel 04/08/2013 at 12:03

  vena femurala poate traversa abdomenul indreptanduse spre inima?

  Răspunde
 5. todirisca patricia 02/02/2012 at 18:16

  de ce sangele circula prin tot corpul?

       

  Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *