Prima Pagina » Sanatate A-Z » Medicina Interna » Circulatia Venoasa si Sistemul Venos

Circulatia Venoasa si Sistemul Venos

Venele sunt vase sanguine prin care sangele circula dinspre capilare spre inima. Venele colecteaza sangele de la toate tesuturile si il transporta spre atrii. Sistemul venos al marii circulatii se colecteaza in venele cave superioara si inferioara , care se deschid in atriul drept.

Vena cava superioara (VCS) rezulta prin unirea celor doua trunchiuri brahiocefalice, drept si stang. Acestea se formeaza prin confluenta venelor jugulare interne (care dreneaza sangele din cap si gat) cu venele subclaviculare (ce colecteaza sangele venos din membrele superioare). Tot in vena cava superioara se varsa si venele bronsice.

Vena cava inferioara (VCI)colecteaza sangele din peretele si organele abdominale, bazin (care contine vezica urinara si organele genitale interne) si membrele inferioare. Se formeaza prin unirea celor doua vene iliace comune. In traiectul sau ascendent, VCI  primeste:

  • venele genitale: vena testiculara / vena ovariana (organele genitale)
  • venele renale (de la rinichi)
  • venele hepatice (de la ficat).

O vena aparte a marii circulatii este vena porta, care transporta spre ficat sange incarcat cu substante nutritive rezultate in urma absorbtiei intestinale.

In vena porta se varsa venele:

  • splenica,
  • mezenterica superioara,
  • mezenterica inferioara,

care colecteaza sange venos din tubul digestiv, pancreas si splina. Vena porta intra in ficat si se ramifica, comunicand cu artera hepatica si cu vena hepatica prin capilare.

Articole Similare:

Ultima actualizare: marți, 18 decembrie, 2012, 17:03

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *