Prima Pagina » Sanatate A-Z » Gastroenterologie » Ciroza hepatica, aspect computer tomograf

Ciroza hepatica, aspect computer tomograf

Exista 3 tipuri morfologice de ciroza hepatica:

  • Ciroza hepatica micronodulara (noduli mai mici de 3 cm);
  • Ciroza hepatica macronodulara (noduli de la 3 mm la cativa cm);
  • Ciroza hepatica de tip mixt, rezulta din obstructie biliara cronica.

Aspecte morfologice de ciroza hepatica:

In ciroza hepatica precoce ficatul poate fi normal sau cu largirea spatiului periportal hilar, atrofia segmentului  medial al lobului hepatic stang (segmentul 4). Poate apare hepatomegalie cu steatoza difuza, in evolutie apare atrofia lobului drept si a segmentului medial al lobului stang. Conturul hepatic este boselat prin nodulii de regenerare, se pot vizualiza adenopatii hilare si benzi hipodense confluente de fibroza ce radiaza de la vena porta sau periferice, ce determina retractii capsulare.

Modificarile extrahepatice constau in splenomegalie, hipertensiune portala, circulatie colaterala portosistemica,varice, ascita.

Interpretare computer tomograf:

Postcontrast in stadiile tardive, captare hepatica neomogena in faza arteriala, captare scazuta a venei porte si a parenchimului hepatic.

Fibroza este hipodensa nativ si postcontrast. Nodulii de regenerare au un contur sters, izo, usor hiperdensi, cei siderotici sunt hiperdensi. Postcontrast sunt izo sau slab hiperdensi, depinzand de perfuzia lor. Nodulii displazici sunt considerati premaligni. Prezinta un contur difuz nativ, postcontrast sunt izo sau hipodensi, un numar mic de noduli cu circulatie arteriala devin hiperdensi doar la angiografie.

Articole Similare:

Ultima actualizare: luni, 24 iunie, 2019, 17:03

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *